بررسی تجربیات اجرای برون¬سپاری خدمات از دیدگاه مدیران بیمارستان¬های دولتی تبریز: یک مطالعه کیفی اکتشافی
چکیده
چکیده
مقدمه: برون¬سپاری خدمات یکی از استراتژی¬های کوچک¬سازی دولت است که در سال¬های اخیر در بخش سلامت مورد توجه قرار گرفته است. تحقیق در مورد برون¬سپاری بیمارستان با استفاده از رویکرد کیفی می¬تواند بینش عمیقی در مورد تصمیمات و شیوه¬های برون¬سپاری ارائه دهد.
هدف: این مطالعه انگیزه¬ها، مزایای درک¬شده و موانع برون¬سپاری و راهکارهای اجرای موثر برون¬سپاری در بیمارستان¬های دولتی شهر تبریز را بررسی کرد.
روش¬کار و مواد: این مطالعه کیفی اکتشافی با روش مصاحبه نیمه¬ساختار¬یافته در سال 1402 در بین مدیران بیمارستان¬های دولتی شهر تبریز انجام شد. با روش نمونه¬گیری هدفمند 14 مصاحبه عمیق با مدیران بیمارستان، مسئولین امور قرار¬داد¬ها و افرادی که در زمینه برون¬سپاری تجربه کافی داشتند، انجام شد. تحلیل داده¬ها با استفاده از روش تحلیل محتوا به وسیله نرم¬افزار MAXQDA-10 انجام شد.
یافته¬ها: یافته¬ها در چهار بخش ارائه شد. سه موضوع اصلی شامل دلایل مالی، ساختاری و مدیریتی و فرایند ارائه خدمت به عنوان دلایل و انگیزه¬های اجرای برون¬سپاری بیمارستان از دیدگاه مشارکت¬کنندگان ظهور کرد. 5 مانع اصلی از قبیل قوانین و مقرارت، تضاد منافع، سیاست¬های سازمانی و مالی و موانع نگرشی و موانع مربوط به بخش خصوصی بر اجرای موثر برون¬سپاری تاثیر¬گذار هستند. در رابطه با مزایای درک¬شده، مدیران معتقد بودند که برون¬سپاری مزایایی هم برای بیمارستان و بیماران داشته است. درنهایت دو راهکار برون¬سازمانی و درون¬سازمانی برای اجرای موثر برون¬سپاری خدمات بیمارستان استخراج شد.
نتیجه¬گیری: نتایج مطالعه حاضر برای اجرای موثر برون¬سپاری بیمارستان ارزشمند است. مدیران و سیاست¬گذاران با بهره¬گیری از این یافته¬ها می¬تواند تصمیمات اثربخشی در راستای اجرای موثر برون¬سپاری واحد¬های بیمارستان بگیرند. آن¬ها می¬توانند براساس دلایل و انگیزه¬های ارائه شده در جهت ارزیابی واحدها جهت برون¬سپاری اقدام کنند. همچنین با رفع موانع پیشنهادی و توجه به استراتژی¬های ارائه شده تصمیم درست و اثربخش در زمینه برون¬سپاری فعالیت¬های بیمارستان بگیرند.
کلمات کلیدی: برون¬سپاری، بخش خصوصی، خرید خدمت، مشارکت بخش دولتی و خصوصی، بیمارستان¬های دولتی