ارتباط الگوهای غذایی (DASH، MIND و مدیترانهای) و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی غذایی با سطح سرمی آنزیم پاراکسوناز-1 و خطر بیماری در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر
Abstract
زمینه و هدف: آنزیم پاراکسوناز- 1 ( PON-1 ( یک آنزیم آنتی اکسیدانی است که از اکسیداسیون لیپوپروتئین با
چگالی پایین ) LDL-C ( که در شروع و پیشرفت بیماری عروق کرونر (CAD) نقش مهمی دارد جلوگیری م یکن د.
استرس اکسیداتیو موجب کاهش فعالیت این آنزیم م یشود؛ اما در مقابل آنتی اکسیدا نهای غذایی منجر به حفظ
فعالیت آن م یشوند. رژیم مدیتران های، رویکرد رژیمی برای توقف فشار خون بالا ) DASH ( و ا لگوی غذایی DASH _
م دیتران های برا ی تأخی ر در تحلیل عصب ی ) MIND ( منجر به بهبود پلاک در فاز التهابی م یشون د. هدف از اجرای
این مطالعه تعیین ارتباط بین الگوهای غذایی ) DASH ، مدیتران های و (MIND و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی غذای ی
( DTAC ( با سطح سرمی آنزیم PON-1 و شانس ابتلا ب ه بیماری در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر م یباشد.
مواد و رو شها: در این مطالع هی مقطعی ، 102 فرد مبتلا به بیماری عروق کرونر، با هر درج های از تن گی که
توسط آنژیوگرافی تأیی د شده بود و همچنین 60 فرد به ظاهر سالم وارد شدن د. دریاف ت غذایی بیماران با استفاده
از پرسشنامه بسامد غذایی ) FFQ ( ارزیابی گردی د و سپس امتیاز الگوهای غذایی DASH ، MIND ، م دیتران های و
DTAC محاسبه شد. شاخ صهای تن سن جی شامل قد و وزن انداز هگیر ی و نمایه توده بدنی محاسبه شد. پروفای ل
لیپی د ی و قند خون ناشتا با استفاده از کی تهای رن گسن جی و سطح سرم ی آنزی م PON-1 بیماران با استفاده از
سنجش ایمونوسوربنت مرتبط با آنزیم ) ELISA ( انداز ه گیری شد. آنالی ز داد هها با استفاده از نر مافزار SPSS ورژن
22 انجام گرفت .
یافت هها: تفاوت معناداری در امتیاز الگوهای غذایی و DTAC بین دو گروه بیمار و سالم مشاهده نش د. میزان پایبندی
به الگوهای غذایی مدیتران های، DASH و MIND و همچنین DTAC با سطح سرمی آنزیم PON-1 ، شانس ابتلا به
بیماری عروق کرونر، پروفایل لیپیدی، قند خون ناشتا و شاخصهای تنسنجی ارتباط معناداری نداشت. تنها بین
اندازه دور کمر و DTAC ارتباط معکوس و معنادار دیده ش د ) 03 / 0p= (، 19 / 0 - و 51 / 0 )- CI: 95 ، 22 / 0 - Beta=
(. بین سطح سرمی آنزیم PON-1 و پروفایل لیپیدی، میزان پروتئین و انرژی دریافتی و نیز شاخصهای تن سنجی
)وزن، دور کمر و نمایه توده بدنی( ارتباط معناداری دیده نشد . سطح سرمی آنزیم PON-1 ارتباط معکوس و
چکیده
3
معناداری با میزان قند خون ناشتا ) 04 / 0p= ( ، 01 / 0 - و 35 / 0 )- CI: 95 ، 22 / 0 - Beta= (، میزان کربوهیدرات
دریافتی ) 01 / 0p= (، 10 / 0 - و 55 / 0 )- CI: 95 ، 09 / 0 - Beta= ( و ارتباط مستقیم و معنادار با میزان چربی دریافت ی
کل ) 01 / 0p= (، 36 / 0 و 06 / 0 ) CI: 95 ، 29 / 0Beta= ( و اسیدهای چرب تک غیر اشباع ) 01 / 0p= (، 26 / 3 و
40 / 0 ) CI: 95 ، 43 / 0Beta= ( داشت.
نتیجه گیری: ظرفی ت تام آن تی اکسیدانی غذایی و میزان پیروی از الگوهای غذایی مدیتران های، MIND و DASH
با سطح سرمی آنزیم PON-1 و شانس ابتلا به بیماری عروق کرونر ارتباطی نداشت. نیاز به مطالعات بیشتر در افرا د
مبتلا به بیماری عروق کرون ر جهت دستیابی به یافت ههای دقی قتر م یباشد.
واژ ههای کلیدی: پاراکسوناز - 1 ، بیماری عروق کرونر، شاخصهای ت نسنجی، الگوی غذایی مدیتران های، الگوی
غذایی Mediterranean_DASH Intervention for Neurodegenerative Delay ، الگوی غذایی Dietary Approach to Stop Hypertension ، ظرفیت تام آنتی اکسیدانی غذایی