بررسی چالش های رویارویی با کووید 19 در مراکز خدمات جامع سلامت استان یزد
Abstract
مقدمه:
پاندمی کووید -19، یکی از بحران هایی است که از سال 1398 همه کشورها و از جمله ایران را درگیر کرده است. این پاندمی علاوه بر خسارات جانی، مالی، اقتصادی و اجتماعی، نظام سلامت ایران را نیز تحت تاثیر قرار داد. حوزه بهداشت ایران نیز یکی از حوزه هایی بود که در این دوران با چالش های متعددی مواجه شد. هدف کلی این مطالعه، بررسی چالش های مقابله / مدیریت کووید 19 در مراکز خدمات جامع سلامت استان یزد می باشد.
روش کار:
در این مطالعه با صاحب نظرانی که در زمان پاندمی کرونا در مراکز خدمات جامع سلامت یزد مشغول ارائه خدمت بودند مصاحبه حضوری انجام شد. مصاحبه ها به صورت نیمه ساختارمند و چهره به چهره انجام شد. با استفاده از روش تحلیل محتوا، داده های جمع آوری شده تحلیل گردید.
یافته ها:
یافته های مطالعه در هفت درون مایه " تجهیزات، نیروی انسانی، شواهد و اطلاعات، ارائه خدمات، تأمین منابع مالی، رهبری و مدیریت و واکسیناسیون " و 27 درون مایه فرعی، بر اساس کدگزاری و ادغام کدها و رسیدن به مفاهیم مشابه صورت گرفته است. کمبود تجهیزات و عدم مدیریت صحیح مصرف، عدم مدیریت صحیح مدیریت غلط در برخورد با رده های مختلف پرسنلی، نشر اطلاعات بعضاً متناقض و عدم ثبات دستورالعمل های ابلاغی، اختلال در ارائه خدمت به دلیل تعداد زیاد بیماران مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت، عدم تخصیص اعتبار کافی، ضعف در مدیریت و رهبری بیماری و چالش های مربوط به تامین و ارایه واکسن، از مهمترین چالش های مربوط به این حوزه در مراکز خدمات جامع سلامت در دوران پاندمی کوید بود.
نتیجه گیری:
مراکز خدمات جامع سلامت یزد به عنوان مراکزی که خدمات بهداشتي و درماني اولیه را در شهرها ارایه می دهند، در دوران پاندمی با چالش های متعددی مواجه شدند. برخی از این چالش ها ناشی از مشکلات و چالش هایی بود که پیش از دوران کرونا، وجود داشته و به دلیل عدم رفع آنها باعث شدت یافتن آنها در دوران پاندمی کرونا شده است.
کلید واژگان :
مرکز خدمات جامع سلامت، اپیدمی ، پاندمی، کووید - 19