بررسی سطح بیان KLF4 در PBMC بیماران مبتلا به مالتیپل اسکروزیس
Abstract
مالتیپل اسکروزیس (MS) یک بیماری اتوایمیون با ضایعات التهابی و دمیلینه شونده در سیستم عصبی است که با ارتشاح لنفوسیتی و آسیب به اکسون ها مشخص می شود. در برخی مطالعات انجام شده در سال های اخیر به نقش KLF4 در بازسازی میلین های عصبی در بیماران مبتلا به MS با استفاده از مدل های تجربی و اولیگودندروسیت ها اشاره شده است که یک راهکار درمانی نوین برای MS بوسیله بازسازی میلین به کمک این ژن را پیشنهاد کرده اند. هدف از این مطالعه بررسی میزان بیان ژن KLF4 در PBMC بیماران مبتلا به MS می باشد.
روش کار و مواد: در این مطالعه، ابتدا از 40 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان که بیماری مالتیپل اسکلروزیس در آنها توسط متخصص بر اساس معیارهای تشخیصی، محرز گردیده است و 40 نفر گروه کنترل فاقد بیماری خود ایمنی، که از همه شرکت کننده ها 5سی سی خون گرفته شد و PBMC جدا شده و RNA شرکت کننده ها استخراج گردید و سپس مرحله cDNA سنتز انجام شده و بعد با استفاده از روش سایبرگرین سطح بیان KLF4 توسط real time-PCR تعیین شد. تفاوت متغیرها بین گروه ها با آزمون¬های آماری متناسب بررسی شد. در آزمون های آماری 05/0p-value< معنی دار تلقی شد.
یافته ها: میانگین سن در گروه کنترل 14/7 ± 55/37 سال و در گروه MS 54/10 ± 60/40 سال بود. در گروه کنترل 10 نفر (5/2 درصد) از شرکت کنندگان و در گروه MS 34 نفر (85 درصد) از شرکت کنندگان زن بودند. در گروه MS، 33 نفر (5/82 درصد) از بیماران دارای بیماری MS نوع Relapsing-remitting (RR) بودند. تمامی افراد کنترل از لحاظ FH منفی بود و در گروه MS، 9 نفر (5/22 درصد) از نظر FH مثبت بودند. نتایج نشان داد که اختلاف میانگین بیان KLF4 در شرکت کنندگان زن بیمار و سالم معنی دار می باشد (P=0.016). همچین بررسی آماری نشان دهنده نبود تفاوت آماری معنی دار در بیان این ژن در زنان مبتلا به MS و مردان سالم بود. میانگین میزان بیان این ژن در افراد کنترل و در گروه مبتلا به MS، در سنین کمتر از 40 سال و بیشتر از 40 سال از لحاظ آماری این اختلاف نیز معنی دار نبود. تفاوت اماری بین گروه کنترل و گروه بیماران مبتلا بر حسب ساب تایپ MS معنی دار نبود. همچنین میزان حساسیت KLF4 برای تشخیص MS 57% و میزان اختصاصیت آن 41/63 درصد بود (247/0= =P) که نشان دهنده نبود ارزش تشخیصی این ژن در MS می باشد.