بررسی شاخص های زمانی ارائه خدمات اورژانس پیش بیمارستانی استان آذربایجان شرقی در سال های 1400 تا 1402و مقایسه آن ها با استاندارد کشوری
Abstract
شاخص های زمانی اهمیت ویژه ای در ارزیابی عملکرد اورژانس پیش بیمارستانی دارند و پایش مستمر این شاخص ها نقش در خور توجهی در بهبود ارائه خدمات اورژانس پیش بیمارستانی دارد. علیرغم این موارد، بررسی جامع متون علمی طب اورژانس نشان میدهد که مطالعات مشابه در این زمینه معدود هستند. لذا پژوهش پیش رو با هدف بررسی شاخص های زمانی ارائه خدمات اورژانس پیش بیمارستانی در سطح استان آذربایجان شرقی در طول سه سال و مقایسه شاخص های فوق با استاندارد های کشوری انجام گرفت.
روش کار و مواد: این پژوهش یک مطالعه مقطعی توصیفی بود. از مجموع کل تماس هایی که در بازه زمانی مطالعه منجر به انتقال بیماران به مراکز درمانی شده اند، تعداد 1407 تماس به صورت تصادفی به تفکیک شهرستان انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از سامانه الکترونیک اورژانس ۱۱۵ استخراج شده، معیار های زمانی خدمات اورژانس پیش بیمارستانی محاسبه شدند. داده های کمی با استفاده از شاخص های گرایش به مرکز توصیف و گزارش شدند.
یافته ها : میانگین زمان دریافت ماموریت در این مطالعه 5.2 دقیقه است که بیشتر از استاندارد کشوری 4 دقیقه (P=0.001) است و نشاندهنده نیاز به بهبود در پاسخگویی اولیه میباشد. زمان حرکت از پایگاه با میانگین 2.8 دقیقه، بیشتر از استاندارد کشوری 2 دقیقه (P=0.001) است و به تأخیر در شروع حرکت از پایگاه اشاره دارد. میانگین زمان رسیدن به محل حادثه 8.4 دقیقه، بیشتر از استاندارد کشوری 7 دقیقه (P=0.011) است که میتواند به مشکلات ترافیکی یا مسافتهای طولانیتر نسبت داده شود. همچنین، زمان رسیدن به بیمارستان با میانگین 12.6 دقیقه بیشتر از استاندارد کشوری 10 دقیقه (P=0.001) است، که به ترافیک، شرایط جوی یا مسافتهای طولانی ممکن است مربوط باشد. زمان تحویل به بیمارستان با میانگین 3.1 دقیقه مشابه استاندارد کشوری 3 دقیقه (P=0.020) و زمان خاتمه ماموریت با میانگین 3.7 دقیقه نزدیک به استاندارد کشوری 4 دقیقه (P=0.015) است. نهایتاً، زمان رسیدن به منطقه با میانگین 9.1 دقیقه بیشتر از استاندارد کشوری 8 دقیقه (P=0.015) است که به تأخیرهای مرتبط با شرایط جادهای یا ترافیک میتواند نسبت داده شود.