مقایسه کتامین وریدی و داخل بینی و مورفین وریدی در کنترل درد ناشی از شکستگی استخوان
Abstract
کاهش درد یکی از مهمترین موضوعات در درمان بیماران است و به عنوان یکی از حقوق اولیه انسانها محسوب میشود. با توجه به شدت بالای درد در بیماران شکستگی استخوان و اهمیت کنترل درد اورژانسی در این بیماران، در این مطالعه برآن شدیم تا میزان اثربخشی کتامین وریدی و داخل بینی را در کاهش درد بیمارانی که دچار انواع شکستگی استخوان شده و به اورژانس مراجعه کردهاند، بررسی کنیم. همچنین اثربخشی آنها را در مقایسه با مورفین وریدی بررسی شد.
روش ها و مواد: در این کارآزمایی بالینی دو سو کور، بیماران بالای 18 سال مراجعه کننده با شکستگی استخوان به اورژانس به سه گروه درمان با کتامین داخل وریدی با دوز 0.5 میلیگرم در کیلوگرم وزن بدن و کتامین داخل بینی با دوز 1 میلیگرم در کیلوگرم وزن بدن و مورفین داخل وریدی با دوز 0.1 میلیگرم در کیلوگرم وزن بدن تقسیم شدند. شدت درد بیماران بر اساس مقیاس درجه بندی عددی درد در بدو ورود، 15 دقیقه، 30 دقیقه و 60 دقیقه پس از دریافت دارو ثبت و آنالیز شد.
یافته ها: تعداد 140 بیمار وارد مطالعه شدند. در گروه کتامین وریدی 46 نفر، و در هر یک از گروههای کتامین داخل بینی و مورفین وریدی 47 نفر وارد شدند. در مقایسه اثر ضددردی داروهای مورد مصرف بین سه گروه مطالعه، تفاوت معناداری مشاهده نشد (0.77=p). اثر متقابل (interaction) زمان و نوع دارو بر میزان درد تأثیر معناداری نداشت (0.58=p). تفاوت معناداری در عوارض جانبی گزارش شده توسط بیماران سه گروه یافت نشد. عوارض جانبی گزارش شده در گروه کتامین داخل بینی، چشمگیر نبود.