بررسی اثر miR-145 , miR-155 بر روی بیان SKI در سلولهای Namalawa در لوسمی لنفوبلاستیک
Abstract
لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) نوعی سرطان است که از تبدیل بدخیم لنفوبلاست ها، پیش سازهای لنفوسیت ها، در مغز استخوان به وجود می آید. مشخصه آن تکثیر سریع این گلبول های سفید نابالغ است که منجر به تجمع لنفوبلاست ها می شود که سلول های خونساز طبیعی را از بین می برند. در زمینه ALL، تغییرات ژنتیکی و اپی ژنتیکی مختلف به پاتوژنز بیماری کمک می¬کند. دو ژن حیاتی درگیر در این فرآیند، ژن SKI و ژن TP53 هستند. ژن SKI یک سرکوبگر رونویسی را رمزگذاری می کند که نقشی محوری در تنظیم بیان ژن مربوط به تکثیر و تمایز سلولی ایفا می کند. در ALL، بیان بیش از حد ژن SKI منجر به سرکوب ژن های سرکوبگر تومور، مهار مسیرهای آپوپتوز طبیعی و ترویج رشد کنترل نشده سلولی می شود. تنظیم ناهنجار ژن SKI با اجازه دادن به لنفوبلاست های بدخیم برای فرار از آپوپتوز سلولی به پاتوفیزیولوژی ALL کمک می کند. همچنین ژن TP53 که اغلب به عنوان "نگهبان ژنوم" شناخته می شود را مهار می کند. تحقیقات نشان داده است که miR-145 می تواند بیان ژنSKI را کاهش دهد و منجر به کاهش تکثیر سلولی و افزایش آپوپتوز در سلول های ALL شود. و نقش محوری miR-155 در تکثیر و آپوپتوز سلولی قابل چشم پوشی نیست. هدف از مطالعه بررسی اثر miR-145 و miR-155 بر روی تکثیر و آپوپتوز سلولی در لوسمی لنفوبلاستیک حاد می¬باشد.
مواد و روش کار: جهت بررسی بررسی اثر miRNA-145 و miRNA-155 بر روی بیان ژن SKI در لوسمی لنفوبلاستیک، ابتدا ردههای سلولی NAMALWA مربوط به لوسمی لنفوبلاستیک ، از انستیتو پاستور ایران تهیه و در محیط کشت RPMI حاوی 10% FBS، در دمای C ˚37 و میزان 5% CO2 کشت داده شدند تا به تراکم مورد نظر از لحاظ تعدادی برسند. سلول¬ها با مقادیر بهینه از توالی¬های mimic برای miRNA-145 و miRNA-155 تیمار شدند و میزان تکثیر و زنده مانی سلولی ارزیابی شد. همچنین توسط تست qRT-PCR، میزان بیان ژن SKI که در مسیرهای تکثیر، آپوپتوز سلولی نقش دارد، ارزیابی شد همچنین برای مقایسه آماری بین گروه های مختلف از برنامه ی GraphPad prism و آزمون های t-test و ANOVA استفاده شد.
یافتهها: مطالعه¬ی ما نشان داد miR-145 نسبت به miR-155 در کاهش بیان ژن SKI افزایش معنی¬داری داشته است، و به طور کلی miR-145 ژن SKI را بیشتر از miR-155 مهار می¬کند. نتیجه¬ی بدست آمده با P value<0.001 بوده است.