اثرات بورون بر پارامترهای اسپرم: مروری سیستماتیک و متاآنالیز
Abstract
بورون عنصری کمیاب طبیعی است که نقشهای مختلفی در سیستمهای زیستی ایفا میکند. در این مرور سیستماتیک و متا-تجزیه و تحلیل، ما به بررسی دانش فعلی در مورد تأثیر وابسته به دوز بورون بر اسپرموگرام در انسانها میپردازیم.
روشها: این ارزیابی شامل تحقیقات انسانی از پایگاههای داده Embase، Scopus، PubMed، ProQuest و Web of Science (WOS) است که تأثیر یا سمیت بورون به عنوان منبعی بر پارامترهای اسپرم انسان را تا ژانویه 2023 مورد ارزیابی قرار دادهاند. مطالعاتی که از مشتقات نیترید بورون، نانوپلیتهای نیترید بورون، نانونوارهها یا نانوسفرها استفاده کردهاند، در این ارزیابی شامل نشدهاند. معیار Mantel-Haenszel برای انجام متا-تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار (Comprehensive Meta-Analysis نسخه 2.2؛ Biostat، Englewood، NJ،USA ) استفاده شده است. تحلیل کیفیت روششناسی با استفاده از چکلیست ارزیابی JBI انجام شد.
نتایج: از کل 1602 مرجع موجود در جستجوی الکترونیکی، هفت مطالعه مورد تأیید برای ارزیابی سیستماتیک انتخاب شد و پنج مطالعه مورد تأیید برای متا-تجزیه و تحلیل در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که مصرف بورون تأثیری بر پارامترهای اسپرم، از جمله تعداد اسپرم، حرکت، شکل و زندهمانی اسپرم نداشت. تنها تأثیر معنیدار بورون، تأثیر مثبت آن بر عیوب دم اسپرم (SMD: -0.205؛ CI 95%: -0.0372، -0.038؛ مقدار Q: 0.197، I2: 0.0) و تأثیر منفی آن بر قطرات سیتوپلاسمی (SMD: 0.182؛ CI 95%: 0.015، 0.349؛ مقدار Q: 4.168، I2: 4.02) نسبت به افراد غیرمعرض بود. علاوه بر این، بر اساس نتایج چکلیست ارزیابی JBI، بیشتر مطالعات کیفیت متوسط یا پایینی داشتند.