مقایسه فراوانی میکروارگانیسم های ایزوله شده از خون و مایعات بدن و پترن مقاومتی و آنتی بیوگرام آنها در دوران قبل کووید-19 و در حین پاندمی کووید-19
Abstract
عفونتهای بیمارستانی مقاوم به درمان یکی از مهمترین مشکلات حوزه سلامت بوده و سالانه باعث مرگ و میر تعداد زیادی از بیماران میشوند. شیوع هر پاندمی عموماً با افزایش موارد بستری در ICU و افزایش مصرف آنتیبیوتیکها همراه است و این موضوع خود باعث افزایش شیوع عفونتهای MDR میشود. لازم به ذکر است که در کلیه مناطق دنیا هرساله برای هر جامعه، استان، منطقه و هر بیمارستان بررسی فراوانی و پاترن مقاومتی میکروارگانیسمها و آنتی بیوگرام آنها صورت میگیرد. متأسفانه در این منطقه خلأ این مطالعه حس میشد که با شیوع پاندمی کووید برآن شدیم تا چنین مطالعهای انجام دهیم.
روش کار: در این مطالعه، در طول سال های 1398 (از ابتدای اسفند 1397 لغایت انتهای بهمن 1398 یعنی دقیقاً در بازه زمانی بدون کووید 19 در تبریز) و 1400، نتایج کشت و آنتی بیوگرام تمامی مایعات بدن از جمله خون، ادرار و مایع CSF در بیماران بستری در بیمارستان امام رضا از نظر کشت مثبت میکروارگانیسم ها (استاف اورئوس مقاوم به متی سیلین، استاف اپیدرمیدیس، آسینتوباکتر بومانی، پسودومونا ائروژینوزا، انتروکوک و کلبسیلا پنومونی و E. coli) مورد مطالعه قرار گرفتند. درصد مقاومت دارویی هر میکروارگانیسم در دو زمان قبل و بعد از کووید 19 باهم مقایسه و تاثیر احتمالی کووید بر روی پاترن مقاومتی این میکروارگانیسم ها سنجیده شد.
نتایج: تعداد کشت های منفی در قبل از پاندمی کووید 19 به صورت معناداری کمتر از تعداد کشت های منفی در حین پاندمی کووید 19 بود (042/0=P)، به عبارتی تعداد کشت های مثبت در طی پاندمی کووید 19 به صورت معناداری نسبت به تعداد کشت های مثبت در قبل از پاندمی کووید 19 بیشتر شده است. در بررسی میکروارگانیسم های با کشت مثبت مشاهده شد که Acinetobacter baumannii (036/0=P)، Klebsiella pneumoniae (024/0=P) و Staphylococcus aureus (049/0=P) در طی پاندمی کووید 19 نسبت به قبل از پاندمی به صورت معنادار افزایش یافته اند.