تاثیر نحوه آماده سازی زنوگرفت در دما ها و حلال های مختلف بر میزان هیدروفیل بودن آن
Abstract
گرفت ها با منشاء و ترکیبات مختلف دارای پتانسیل های مختلف بازسازی استخوان از نظر استئوژنزیس، استئواینداکتیویته و استئوکنداکتیویته هستند.
گرفت های استخوان به سه گروه شامل اتوگرفت (به دست آمده از خود فرد)، آلوگرفت (مشتق شده از اهداکننده همان گونه) و زنوگرفت (به دست آمده از گونه دیگر) طبقه بندی می شوند.(1)
زنوگرفت ها معمولا منشا گاوی (bovine) دارند و به طریقه های مختلفی آماده سازی میشوند که باعث خواص فیزیکی و بیولوژیکی متفاوت این گرفت ها میگردد.(2)(3)(4)
از جمله از ویژگی های فیزیکی که همواره مورد توجه محققین بوده میزان آب دوستی مواد شرکت کننده در طرح درمان ایمپلنت بوده است. مطالعات متعدد به موفقیت بالای ایمپلنت های سوپر هیدروفیل تاکید دارند.(5) با وجود مقالات متعدد بر روی هیدروفیل بودن ایمپلنتها تاکنون هیچ مطالعه ای در مورد آب دوستی گرفتهای جایگزین استخوانی صورت نگرفته است. از این رو این پژوهش برای بررسی تاثیر تکنیک های مختلف آماده سازی و استفاده از دما ها و مواد شیمیایی مختلف بر میزان آب دوستی گرفت ها طراحی شده است.
مواد و روشها:
استخوان فمور گاو به مکعب های 1*1 بریده شده و در سه ماده ی مختلف شامل سدیم هیدروکسید،سدیم هیپوکلریت و پروکسید هیدروژن به مدت 24 ساعت غوطه ور شده، پس از شتسشو درمان حرارتی در دماهای 300،900 و 1100 انجام شد. برای اندازه گیری میزان هیدروفیل بودن ماده مورد نظر، زاویه تماس دینامیک آب (DCA) با روش dynamic Wilhelmy در یک تانسیومتر اندازهگیری میشود.
با توجه به نتایج مطالعه با در نظر گرفتن تفاوت آب دوستی بر اساس زاویه تماس ۳ واحد و انحراف معیار ۴ و آلفای ۰.۰۵ و توان ۸۰ درصد تعداد ۳۹ نمونه برای هر گروه براورد شد.
برای مقایسه میزان هیدروفیلیسیته بین گروهها از آزمون آماری تحلیل واریانسیکطرفه و نرم افزار spssاستفاده خواهد شد سطح معنی داری ۰.۰۵ در نظر گرفته میشود.(5)
نتایج:
میزان زاویه تماس زنوگرفت در محلول-دمای 900-NaClO کمترین میزان و در محلول-دمای 1100-H2O2 بیشترین میزان را داشت. براساس نتایج آزمون آنالیز واریانس یکطرفه بین میانگین زاویه تماس زنوگرفت سه نوع محلول-دما جهت آماده¬سازی از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود داشت(p-value<0.001).
نتیجه¬گیری:
با تغییر دماها و حلال های مختلف، مقدار زاویه تماس و هیدروفیلیسیتی تغییر میکند، محلول-دمای 900-NaClO بیشترین هیدروفیلیسیته و محلول-دمای 1100-H2O2 کمترین هیدروفیلیسیتی را دارد.
کلید واژه:
هیدروفیلیسیتی-زاویه تماس آب-زنوگرفت-استئوکنداکتیویتی