بررسی پایبندی ارائه دهندگان خدمات سلامت اولیه به راهنماهای بالینی در کنترل فشار خون
چکیده
خلاصه :
زمینه و هدف : راهنماهای بالینیی، دستورالعمل های مبتنی بر شواهد هستند که به صورت نظام مند تهیه می شوند تا ارائه دهندگان خدمات سلامت و بیماران را در تصمیم گیری برای مناسبترین اقدام بهداشتی و درمانی یاری کنند و بر اساس شواهد بالینی موجب بهبود تشخیص، درمان و کنترل بیماری گردند. این مطالعه با هدف تعیین میزان پیروی ارائه دهندگان خدمات سلامت از راهنماهای بالینی فشارخون و عوامل تاثیر گذار بر پیروی از راهنماهای بالینی کنترل فشارخون در استان آذربایجان شرقی انجام گردید.
روش ها : مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی کاربردی است که در دو فاز کمی و کیفی، با روش نمونه گیری چند مرحله ای بر روی 468 بیمار مبتلا به فشارخون بالا انجام گرفت که از پزشکان، مراقبین سلامت و بهورزان در مراکز دولتی خدمات دریافت کرده بودند. از پرسشنامه محقق ساخته جهت جمع آوری داده ها و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نگارش 20 استفاده شد. در فاز کیفی، جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، انجام شد.
یافته ها : نتایج به دست آمده از فاز کمی این مطالعه نشان می دهد که مراقبین سلامت 1.1 % ، بهورزان 11.1% و پزشکان 29.3 درصد از بیماران مبتلا به فشارخون را مطابق با دستورالعمل فشارخون وزارت بهداشت طی شش ماه مراقبت کرده بودند. . در فاز کیفی مطالعه نیز دلایل پایبندی پایین ارائه دهندگان خدمات سلامت در 5 محور نیروی انسانی ، راهنماهای بالینی ، دریافت کنندگان خدمات ، سازوکار نظام سلامت طبقه بندی گردید.
نتیجه گیری : پزشکان بیشترین و مراقبین شهری کمترین پایبندی را به راهنماهای بالینی فشارخون داشتند. از مهمترین دلایل پایین بودن پیروی کادر سلامت از راهنماهای بالینی تنوع بالا خدمات ارائه شده ، حجم کاری بالا، برآورده نشدن انتظارات بیماران و پایین بودن همکاری آن ها با کادر سلامت می باشد
کلیدواژه ها: راهنماهای بالینی ، فشارخون بالا ، پایبندی ، ارائه دهندگان خدمات اولیه سلامت