مقایسه تغییرات قند خون حین بیهوشی اعمال جراحی الکتیو اندام تحتانی ارتوپدی در افراد چاق و غیر چاق
Abstract
قند خون در زمان های مختلفی همچون قبل از جراحی، حین جراحی و پس از آن بنا به دلایلی مختلفی در افراد متفاوت به صورت های گوناگونی تغییر میکند؛ به عبارت دیگر فاکتورهای متفاوتی در تغییرات قند خون دخیل هستند. یکی از این تغییرات را می توان به چاقی نسبت داد. از آنجایی که شیوع چاقی در دهه های اخیر با شیب تندی همراه شده است، شیوع اعمال ارتوپدی نیز در افراد چاق بیشتر شده است؛چاقی یکی از دلایل اختلالات در سیستم غدد می باشد، از جمله اینکه افراد چاق بیشتر از افراد غیر چاق در معرض ابتلا به دیابت و تغییرات قند خون هستند؛ اما اینکه آیا این افراد در حین بیهوشی نیز مستعد تغییرات قند خون می باشند هنوز تایید نشده است؛ لذا در این مطالعه بر آن شدیم تا تغییرات قند خون حین بیهوشی اعمال جراحی الکتیو اندام تحتانی ارتوپدی در افراد چاق و غیر چاق را با هم مقایسه نماییم.
روش کار: این مطالعه موردی-شاهد در طی سال 1400 در دانشگاه علوم پزشکی تبریز و با مشارکت 90 بیمار (45=گروه مورد=گروه شاهد) کاندید اعمال جراحی ارتوپدی انجام شد. قند خون بیماران قبل از انتقال به اتاق عمل، قبل از اینداکشن بیهوشی، بلافاصله پس از برش جراحی، و در 45 دقیقه پس از عمل جراحی و در انتهای عمل جراحی و همچنین در حین ورود به ریکاوری اندازه گیری شد. از طرفی دیگر وضعیت همودینامیک بیماران نیز در فواصل زمانی هر 5 دقیقه یک بار در طی بیهوشی بیماران اندازه گیری شد و در نهایت بین دو گروه مقایسه شد.
یافته ها : مقایسه میزان قند خون بین دو گروه در زمان های قبل از جراحی (099/0=P) بدون اختلاف آماری معناداری بود؛ حال آنکه میزان قند خون در قبل از بی حسی (049/0=P)، بلافاصله پس از برش جراحی (044/0=P)، 45 دقیقه پس از برش جراحی (031/0=P)، در انتهای عمل جراحی (033/0=P) و در حین ترخیص از ریکاوری (041/0=P) در گروه بیماران چاق به صورت معناداری بالاتر از گروه بیماران غیر چاق بود؛ مقایسه تغییرات قند خون در بیماران چاق به کمک آزمون ANOVA حاکی از آن بود که این تغییرات به صورت معناداری با افزایش همراه هستند (019/0=P) حال اینکه این تغییرات در گروه بیماران غیر چاق بدون تغییرات معناداری بود (312/0=P).