کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری: یک مطالعه مرور نظام مند و متاآنالیز
Abstract
دیابت بارداری (GDM ) به هر درجه ای از اختلال تحمل گلوکز گفته می شود که برای اولین بار در دوران بارداری تشخیص داده می شود. کیفیت زندگی زنان باردار مبتلا به GDM یکی از نگرانی های عمده سلامتی و اجتماعی کشورها می باشد. با این حال، یافته های مطالعات موجود در ارتباط با کیفیت زندگی این بیماران متناقض می باشد. از اینرو هدف مطالعه حاضر مرور نظام مند و متاآنالیز کیفیت زندگی مرتبط با دیابت بارداری در زنان باردار می باشد.
مواد و روشها: پایگاه های اطلاعاتی ISI Web of Sciences، Scopus و PubMed برای یافتن مقالات مرتبط تا تاریخ November 2023مورد جستجو قرار گرفتند. همچنین، منابع مقالات انتخاب شده، مقالات مروری و متاآنالیزها در این زمینه به صورت دستی مورد بررسی قرار گرفت. کیفیت مطالعات با استفاده از ابزار JBI Critical Appraisal Checklist For Analytical Cross Sectional Studies ارزیابی شدند. میانگین و فاصله اطمینان مطالعات با استفاده از مدل تصادفی با یکدیگر ترکیب گردیدند. آنالیز های آماری با استفاده از نرم افزار آماری STATA ویرایش 16 (Stata Crop, College Station, TX) صورت گرفت.
نتایج: مجموعا 15 مقاله وارد مرور نظام مند و متاآنالیز شدند. بیشتر مطالعات (11مطالعه، 3/73%) در کشورهای با درآمد بالا انجام گرفته بودند. در بیشتر مطالعات از ابزارهای SF-36 و WHOQOL-BREF برای ارزیابی کیفیت زندگی استفاده شده بود. یافته ها نشان داد که کیفیت زندگی زنان مبتلا به GDM که با با ابزار SF-36 اندازه گیری شده بود در مقایسه با گروه کنترل هیچ تفاوت آماری معناداری ندارد (میانگین تغییرات: 30/1؛ فاصله اطمینان 95%: 28/3 ، 68/0-). با این حال در دو زیرگروه General health و Mental component کیفیت زندگی زنان مبتلا به GDM در مقایسه با گروه کنترل بطور معناداری پایین تر بود. میانگین نمره کیفیت زندگی با ابزار WHOQOL-BREF 69/49 برآورد گردید. میانگین تغییرات کیفیت زندگی با ابزار EQ-5D-5L در دو گروه GDM و گروه کنترل 40/7- (فاصله اطمینان 95%: 33/1 ، 12/16-) بود. هتروژنیتی بالایی در نتایج مطالعات وجود داشت. میانه نمره ارزیابی کیفیت مقالات برابر با 5 و میانگین آن برابر با 8/4 از 7 برآورد گردید.