تدوین، اجرا و ارزیابی چارچوب مشاوره از راه دور بیماران کوید19 در دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
چکیده فارسی
مقدمه: گسترش ویروس کرونا و تلاش¬ها برای کاهش شیوع آن، نحوه عملکرد خدمات بهداشتی را در سراسر جهان تغییر داده¬است. مشاوره از راه دور میتواند به بیماران کووید 19 کمک کند و دسترسی به مراقبت تخصصی را بهبود بخشد.
هدف: این مطالعه باهدف تدوین، اجرا و ارزیابی چارچوب مشاوره از راه دور بیماران 19COVID در دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شده است.
روش کار: بمنظور بررسی امکانسنجی، از مرور گسترده و پرسشنامه محقق¬ساخته استفاده شد. تدوین چارچوب پس از مطالعات کتابخانهای، جمعآوری نظرات کارشناسان و تایید پانل خبرگان انجام شد؛ سپس در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تبریز به اجرا درآمد و ارزیابی آن با استفاده از پرسشنامه محقق¬ساخته و بازدیدهای میدانی انجام شد.
یافتهها: در مرحله اول، 32 مقاله وارد مطالعه شد و عوامل در چهار حوزه مشخص شدند. نتایج تحلیل پرسشنامه نشان داد بیشترین بعد تاثیر گذار در خصوص نقاط قوت و ضعف، فرصت وتهدید از دیدگاه کارشناسان و پزشکان به ترتیب "کاهش هزینه و زمان" و" مشکلات مربوط به اینترنت" ،"کاهش هزینههای ایاب و ذهاب" و"تضاد منافع از طرف شرکت¬های بیمه" است. مؤلفههای چارچوب مشاوره از راه دور در شش مضمون اصلی الزامات فرهنگی و قانونی،ویژگی برنامه کاربردی، حداقل دادههای موردنیاز، نحوه تبادل اطلاعات و مستندسازی ، الزامات سختافزاری و نرمافزاری و کاربران دستهبندی شدند. در مدت سه ماه 53 جلسه مشاوره الکترونیکی انجام شد و پرونده 129 بیمار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج ارزیابی چارچوب نشان داد بالاترین امتیاز مربوط به حیطه¬ی"کمک به تصمیم گیری"است.
نتیجهگیری: به منظور اثربخشی بیشتر، مجریان و مدیران پزشکی از راه دور در هنگام برنامهریزی باید توجه ویژهای به عوامل داخلی و خارجی داشته باشند. چارچوب طراحی شده در این مطالعه میتواند به عنوان راهنما مورد استفاده قرار گرفته و بستر مناسبی برای ارائه خدمات مشاوره از راه دور بین پزشکان را فراهم سازد.
کلمات کلیدی: مشاوره از راه دور، کووید19، امکانسنجی