مقایسه سطح پروتئین tau فسفوریله و توتال در سرم بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی با گروه شاهد
Abstract
بیماری اسکیزوفرنیا یک بیماری مزمن و ناتوان کننده روانپزشکی است که علل و علائم مختلفی دارد. پروتئین تائو از بیومارکرهایی است که نقش آن در بیماری های نوروکاگنتیو و تحلیل برنده عصبی شناخته شده است. با توجه به وجود علایم شناختی در بیماران اسکیزوفرنی در این مطالعه هدف ما سنجش میزان سطح سرمی پروتئین تائو توتال و تائو فسفوریله به عنوان یک عامل ایجاد کننده و شناسایی کننده در بیماران اسکیزوفرنیا بوده است.
مواد روش ها: تعداد 40 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنیا با معیار های مطالعه بر طبق معیار های DSM-V و پرسشنامه استاندارد SCID و 40 فرد سالم که از نظر سن و جنس هماهنگ شده بودند انتخاب شدند. پس از اخذ رضایت نامه کتبی از ایشان خون گرفته و سطح سرمی پروتئین تائو توتال و تائو فسفوریله در این افراد به روش الیزا اندازه گیری شد. همچنین آزمون PANSS برای ارزیابی از نظر علایم مثبت و منفی در گروه اسکیزوفرنیا و پرسشنامه دموگرافیک برای هر دو گروه آزمودنی انجام شد. نتایج حاصل با نرم افزار SPSS 23 با روش های مناسب آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: در مقایسه دو گروه بیماران و شاهد از نظر پروتئین تائو توتال و پروتئین تائو فسفوریله از آزمون Unpaired t-test استفاده شد. که در این آزمون دو گروه تفاوت معناداری از نظر پروتئین تائو توتال(P=0.14) و پروتئین تائو فسفوریله (P=0.24) نداشتند. همچنین تفاوت معناداری بین پروتئین تائو توتال و فسفوریله بین مردان و زنان در گروه بیماران وجود نداشت. همبستگی معنی داری بین پروتئین تائو توتال و تائو فسفوریله بیماران وجود داشت (Pearson R=0.77, P value<0.05 ). همبستگی معنی دار بین سن بیماران و سطح سرمی پروتئین تائو توتال (Pearson R=0.6, P value<0.05 ) و همچنین بین سن بیماران و تائو فوسفوریله (Pearson R=0.6, P value<0.05 ) وجود داشت. بین سطح سرمی پروتئین تائو توتال و فسفوریله با نتایج آزمون PANSS همبستگی وجود نداشت. همبستگی ضعیف بین سن (Pearson R=0.3, P value<0.05 ) و همچنین همبستگی متوسط بین زمان شروع بیماری با علایم منفی آزمون PANSS (Pearson R=0.7, P value<0.05 ) وجود داشت.