ارتباط بین تجربه شیردهی انحصاری و حمایت اجتماعی درک شده در مادران مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر تبریز
Abstract
چکیده
مقدمه : شیر مادر غذای مناسب در دوران شیرخوارگی است.دریافت حمایت از سوی خانواده، پرستاران سلامت جامعه و سیستم های بهداشتی به مادران می تواند در دوران شیردهی اهمیت فراوانی دارد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط تجربه شیردهی انحصاری و حمایت اجتماعی درک شده در مادران مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر تبریز انجام شد.
روش: در این مطالعه همبستگی-توصیفی، 348 مادر با کودک شیرخوار زیر 6 ماه با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی خوشهای از مراکز بهداشتی درمانی شهر تبریز در سال 1401 انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای دموگرافیک-اجتماعی اجتماعی، تجربهی شیردهی و حمایت اجتماعی استفاده شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 16 برای آمار توصیفی و استنباطی (آزمونهای همبستگی پیرسون، تیمستقل، تحلیل واریانس یکطرفه و مدل خطی عمومی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: مشکل در انجام امور منزل و شیردهی همزمان شیرخواران با شیر مادر (32.5%) شایع ترین چالش گزارش شده توسط مادران بود. بین فقدان حمایت اجتماعی ادراک شده و تجربه چالش ها همبستگی معکوس و معناداری وجود داشت (001/0=P؛ 199/0-=r). بر اساس مدل خطی کلی تعدیل شده، با افزایش حمایت اجتماعی، امتیاز تجربهی شیردهی کاهش یافت (0.165-=B؛0.07-0.25- =95% CI0.07-0.25،0.001 P<).
نتیجهگیری: با توجه به رابطه فقدان حمایت اجتماعی ادراک شده و چالش های تجربه شده در دوران شیردهی، می توان نتیجه گرفت که حمایت کافی از سوی خانواده همراه با آموزش و راهنمایی مراقبین بهداشتی می تواند زنان را به تجربه بهتر شیردهی و غلبه بر مشکلات شیردهی سوق دهد.