بررسی اثر عصاره اکالیپتوس میکروتیکا بر روی آکانتامبا در شرایط آزمایشگاهی
Abstract
جنس آکانتامبا از آمیب های آزادزی و پاتوژن های فرصت طلب است که عامل کراتیت آمیبی و آنسفالیت گرانولوماتوز می باشد، داروهای درمانی رایج دارای اثر توکسیسیته شدید می باشند ، از این رو سازمان بهداشت جهانی بر رویکرد جامع طب سنتی و گیاهان دارویی تاکید دارند؛ یکی از این ترکیبات گیاهی برگ اکالیپتوس میکروتکا(Eucalyptus microtheca) است که عصاره برگ این گیاه همانند اکثر گیاهان دارای خواص ضد انگلی است. هدف از این مطالعه تعیین اثر عصاره آبی برگ گیاه اکالیپتوس میکروتکا بر ضد تروفوزوئیت و کیست آکانتامبا در شرایط آزمایشگاهی است.
روش بررسی:
ابتدا نمونه آکانتامبا تهیه شده از دانشگاه شهید بهشتی تهران با روش PCR بررسی و مورد تایید قرار گرفت، سپس در محیط کشت آگار غیر مغذی کشت داده شد و در ادامه عصاره آبی اکالیپتوس میکروتکا تهیه گردید. عصاره برای کیست در سه زمان (24-48-72 ساعت) و برای تروفوزوئیت (30-60-90-120 دقیقه) در غلظت های (10-20-40-80 میلی گرم بر میلی لیتر) اثر داده شد و از کلرو هگزیدین 02/0 درصد و PBS به عنوان کنترل مثبت و منفی استفاده شد و میزان زنده پذیری آن را با رنگ ائوزین 1% درصد مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها:
عصاره آبی اکالیپتوس میکروتکا به طور معنی داری سبب کاهش میانگین تعداد تروفوزوئیت و کیست انگل بر حسب زمان و غلظت شد به طوری که بعد از گذشت 24 ساعت در غلظت 80 میلی گرم بر میلی لیتر 100در صد کیست ها از بین رفتند و در زمان 120 دقیقه در غلظت مذکور 67/ . درصد از تروفوزوئیت ها زنده ماندند.