بررسی قدرت پیشگویی مرگ شاخص ISS در بیماران ترومایی در بیمارستان امام رضا (ع) شهر تبریز در سال 1398
Abstract
تروما یک وضعیت کاملا وابسته به زمان است، خصوصا مدیریت، احیا و تعیین وضعیت بیماران مولتی ترومایی در ساعات اولیه پس از آسیب بسیار مهم است. مدل ایده آل تشخیصی برای تخمین شدت تروما باید از نظر کلینیکی حساس باشد، به خوبی کالیبره شده و بتواند طیف گسترده ای از بیماران را نیز شامل شود. این مطالعه با هدف، بررسی قدرت پیشگویی مرگ شاخص ISS در بیماران ترومایی در بیمارستان امام رضا (ع) شهر تبریز در سال 1398 انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت مقطعی با هدف بررسی قدرت پیشگویی مرگ شاخص ISS در بیماران ترومایی در بیمارستان امام رضا (ع) شهر تبریز در سال 1398 بر روی ۱۷۰ بیمار انجام شد. بر اساس اطلاعات مربوط به شاخص شدت حادثه ISS (Injury Severity Score)، شاخص اختصاری شدت AIS (Abbreviated Injury Scale)، سابقه بیماری های قبلی (Comorbidity) و سایر متغیر های زمینه ای و مخدوشگر که بر روی مرگ و میر تاثیر دارند، چک لیستی تهیه شد. سپس بر اساس نظر متخصصین، متغیر هایی که امکان جمع آوری آنها در بیمارستان های مذکور وجود ندارد حذف شده و متغیر هایی هم که بر روی مرگ و میر تاثیر گذارده و در پرسشنامه وجود ندارند، به پرسشنامه اضافه شدند. بدین ترتیب پرسشنامه نهایی ساخته شد. سپس امتیاز ISS بر اساس فرمول مورد نظر محاسبه و ارزیابی گردید.
یافته ها: در این مطالعه میانگین سن بیماران ۱۴/۲۱ ± ۲۹/۳۹ سال بوده و ۲/۷۱ درصد آن ها مذکر بودند. بیشتر بیماران از محل حادثه و با استفاده از آمبولانس دولتی و ۱۱۵ به بیمارستان ارجاع داده شده بودند. میانگین امتیاز ISS در بیماران فوت شده ۱۲/۱۷ ± ۶۱/۳۸ و در بیماران زنده مانده ۴۶/۱ ± ۷۳/۹ بود که تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (۰۰۱/۰p=). فراوانی مورتالیته ۲۴ ساعته بیماران پس از مراجعه به بخش اورژانس برابر ۲/۸ درصد و فراوانی مورتالیته ۳۰ روزه بیماران ۹/۱۲ درصد می باشد. در ارزیابی پیشگویی مورتالیته ۲۴ ساعته توسط ابزار ISS، مقادیر AUC برابر (۰۰۱/۰p=؛ ۹۹۹/۰ - ۹۵۵/۰ 95%CI:) ۹۷۷/۰ به دست آمد که نقطه برش ابزار ISS با حساسیت ۱۰۰ درصد و اختصاصیت ۳/۵۸ درصد بیشتر/مساوی ۱۰ بود.