ترجمه و اعتباریابی پرسشنامه شاخص اصلاح شده فشار مراقب (MCSI) در مراقبین سالمندان مبتلا به سکته مغزی
Abstract
مقدمه و هدف
مراقبین خانوادگی، نقش مهمی در مراقبت از خانوادهشان دارند. مراقبین در اثر مراقبت دچار مشکلاتی میشوند. این مشکلات شامل طیفی از مشکلات جسمانی و روانی است. بازماندگان سکته مغزی با ناتوانی شدید زندگی میکنند. مراقبت ازآنها پیامدهای منفی سلامتی برای مراقبین دارد. ابزارهای ارزیابی کارآمد و معتبر، تشخیص زودهنگام را برای انجام اقدامات اصلاحی تسهیل میکند.
پرسشنامه اصلاح شده فشار مراقبتی(MCSI) ابزاری است که فشار مراقبتی را سنجش میکند. این پژوهش برای اولینبار باهدف روانسنجی پرسشنامه (MCSI) انجام شد.
مواد و روشها
پس از تطابق فرهنگی از 130 مراقب خانوادگی کهاز سالمندان مبتلا به سکتهمغزی مراقبت میکردند، پرسشگری انجام شد. روایی محتوا، روایی صوری و روایی سازه انجام شد. در تحلیل عاملی اکتشافی از روش تحلیل مولفههای اصلی با چرخش Promax استفاده شد. برای تعیین کفایت نمونهها از آزمون کایزر مایرآلکین (KMO) و همبستگی متغیرها کرویت بارتلت و برای استخراج ابعاد، حداقل ارزش ویژه یک و نمودار سنگریزه استفاده شد. در مرحله تحلیل عامل تأییدی از نرمافزار لیزرل نسخه 8 استفاده شد.
پایایی ابزار از طریق همسانی درونی با محاسبه آلفای کرونباخ و آزمون - باز آزمون ارزیابی شد.
یافتهها
روایی محتوا طبق معیار CVI-CVR مطلوب و روایی صوری تایید شد. متغیرهای ابزار در یک قسمت گروهبندی شدند (واریانس %65/81). طبق آزمون کایزر مایر آلکین (KMO) و کرویت بارتلت نمونهها
از حجم کافی برخوردار بودند (9/0). ماتریس همبستگی نیز از دامنه مناسب برخوردار بود (χ2 = 640 and P < 0.000).
نتایج نشان داد پرسشنامه از همسانی درونی عالی (ضریب آلفا =94/0) برخوردار است. ضریب همبستگی درونی برای کل پرسشنامه در آزمون-بازآزمون معادل 98/0=ICC بدست آمد که از سطح پایایی عالی برخوردار است.
نتیجهگیری
این مطالعه نشانداد که نسخه ایرانی MCSI دارای ویژگیهای روانسنجی و قابلیت اطمینان مطلوب بهعنوان ابزاری معتبر برای تخمین فشار مراقبتی میباشد.