بررسی ارتباط بین شدت و الگوی سردرد با اندازه آدنوم های هیپوفیزی
Abstract
آدنوم هیپوفیز دومین آدنوم شایع داخل جمجمه می باشد که حدود 15 % از کل نئوپلاسمهاي اولیه داخل جمجمه را تشکیل میدهد. یکی از علایم این آدنوم سردرد می باشد. با توجه به این که سردرد یکی از نشانه هاییست که سبب کاهش میزان کیفیت زندگی می شود و مطالعات در زمینه ی بررسی بروز سردرد در ارتباط با آدنوم های هیپوفیزدر ایران انجام نشده است بر ان شدیم که مطالعه ای تحت عنوان (تعیین شدت و پترن سردرد در ادنوم هیپوفیز ) را انجام دهیم.
مواد و روشها: در این مطالعه با هدف بررسی ( شدت و پترن سردرد در آدنوم هیپوفیز) بیماران مراجعه کننده برای نوبت اول در سال 1399 که به مراکز درمانی خصوصی و دولتی شهر تبریز که با شکایت اولیه سردرد مراجعه کرده و تشخیص آدنوم هیپوفیز برای آنها قطعی شده است را با توجه به معیار های ورود و خروج انتخاب کرده و بررسی های لازم از جمله : معاینه بالینی ، ازمایشات هورمونی و تصویر برداری (MRI هیپوفیز) را انجام دادیم . 143 نفر آدنوم هیپوفیز تشخیص داده شدند که 109 نفر حاضر به همکاری در مطالعه شدند. با توجه به این که بیماران با آدنوم هیپوفیز در وهله اول باید پترن و شدت سردرد ان ها مشخص گردد لذا پرسش نامه تهییه شده سردرد (HIT6 ورژن 1/1) توسط بیمار پر گردید تا وجود یا عدم وجود سردرد و همپنین شدت و پترن آن مشخص می گردد .
نتایج :
در مطالعه ما 63 درصد از بیماران مبتلا به پرولاکتینوما، 28 درصد آدنوم non functional، 1.5 درصد کوشینگ 7.5 درصد نیز آکرومگالی بودند.
در بررسی ارتباط جنسیت و تشخیص نهایی علت سردرد رابطه معنی دار آماری بین جنسیت و تشخیص نهایی دیده شد.
اکثر بیماران مبتلا به پرولاکتینوما را جنس مونث(72%) را تشکیل می دادند. در آدنوم های non functional تعداد افراد مذکر بالاتر بود(61%). تمامی افراد مبتلا به کوشینگ را زنان و نیز در آکرومگالی نیز 71% را زنان تشکیل می دادند.
در بررسی ارتباط سایز ضایعه و تشخیص نیز رابطه معنی دار آماری دیده شد. 81% از ضایعات پرولاکتینوما میکروآدنوم بودند. 64% از ضایعات non functional ماکرو آدنوم، نیمی از توده های افراد مبتلا به کوشینگ میکروآدنوم و 85% از ضایعات افراد مبتلا به آکرومگالی ماکروآدنوم بودند.