ارزش تشخیصی Diffusion-Weighted MRIدر افتراق ضایعات خوش خیم و بدخیم تخمدانی
Abstract
بررسی تصاویر DW MRI از ضایعات مختلف نشان داده است که مقادیر کمی ADC می تواند بیانگر میزان سلولاریته ضایعه باشد. پژوهش هایی در چند سال اخیر در مورد سودمندی سکانسهای DW MRI در بررسی توده های تخمدانی صورت گرفته هست که دارای نتایج متناقضی بوده اند. هدف مطالعه حاضر، بررسی ارزش تشخیصی DWI MRI و تعیین cut off کمی ADC با مشخص کردن دقت تشخیصی، حساسیت و اختصاصیت برای افتراق ضایعات خوش خیم و بدخیم تخمدانی می باشد.
روش ها و مواد: در این مطالعه که به مدت یکسال در مرکز تصویر برداری بیمارستان امام رضا و الزهرا انجام گردید، تمامی بیمارانی که به دلیل توده تخمدانی تحت MRI لگنی با کنتراست تزریقی و حاوی سکانس DWI/ADC قرار گرفته و سپس جراحی شدند وارد مطالعه شده و نتایج پاتولوژی آن ها با یافته های DW MRI قبل از عمل مورد مقایسه قرار گرفت.
آنالیز کمی از نظر مقادیر ADC با استفاده از اعمال دو روش اندازه گیری ROI (روش round و روش Free hand) بر روی قسمت های انهنس شونده ضایعات تخمدانی انجام گردید. هم چنین خصوصیات ظاهری توده ها در MRI مورد بررسی قرار گرفت و هر ضایعه به صورت جداگانه طبق ORADS MRI Score نمره دهی شد. نمودار انهسمنت در طول زمان ضایعاتی که مشکوک به بدخیمی بوده نیز با کمک DCE-MRI رسم گردید و تیپ Time intensity curve آن ها مشخص گردید. در نهایت دو سری یافته های کمی با روش های Round و Freehand از مقادیر min,mean,max ADC ضایعات با یکدیگر مقایسه شد و سپس ارتباط میانگین کمی ADC ضایعات تخمدانی با پاتولوژی بعد از عمل ضایعات، ORADS score و TIC آن ها مورد بررسی قرار گرفت و Cut-off های کمی ADCبا اندازه گیری حساسیت، اختصاصیت و دقت تشخیصی برای هر یک از روش های مذکور(round و free hand) برای افتراق ضایعات خوش خیم از بدخیم و ضایعات بوردلاین از بدخیم تعیین گردید.
یافته ها: در مجموع cut-off value های تعیین شده توسط min Free hand ADC value جهت افتراق ضایعات مختلف از یکدیگر دارای دقت تشخیصی، حساسیت و ویژگی بالاتری نسبت به cut off های تعیین شده توسط سایر ADC value ها داشت به طوری که Min-free hand ADC value کم تر از 0.823 با حساسیت حدود 71 درصد ، اختصاصیت 75 درصد و دقت تشخیصی حدودا 70 درصد به صورت معنی داری به نفع ضایعات بدخیم بوده و min Freehand ADC value کم تر از 0.709 با حساسیت 92 درصد، اختصاصیت 50 درصد و دقت تشخیصی 71 درصد، برای افتراق ضایعات بدخیم از ضایعاتی که در پاتولوژی بوردلاین گزارش شده بودند، معنی دار می باشد. اندازه گیری مقادیر ADC value با هر دو روش در افتراق ضایعات بوردلاین از خوش خیم معنی دار نبودند. ضایعات با ORADS بالاتر به صورت معنی داری، میزان Min Freehand ADC value کمتری نسبت به ضایعات ORADS پایین تر داشتند. Max Freehand ADC value ضایعاتی که TIC تیپ 3 داشتند، نسبت به ضایعاتی که TIC تیپ 2 داشتند بالاتر بود.