ارزیابی سطح بیان let-7e-5p , mir-887-3p و mir-151a-5p در سرم بیماران مبتلا به سرطان پستان
Abstract
ژنتیک و اپی ژنتیک اصلی ترین کنترل کننده های پیدایش و رشد سرطان میباشند. در بین عوامل اپی ژنتیکی، miRNA ها با کنترل میزان بیان ژن های متعدد از اهمیت بسزایی برخوردار میباشند. لذا هر گونه تغییر در سطح بیان این توالی های ریبونوکلئوتیدی در میتواند منجر استعداد ابتلا به بیماری بخصوص سرطان را افزایش دهد. علاوه بر آن، گسترش کاربرد miRNA ها به عنوان بیومارکر های تشخیصی و پیش آگهی در سال های اخیر، به اهمیت آنها افزوده است.
مواد و روش ها: ابتدا با آنالیز داده های ریزآرایه و RNA-seq، سه miRNA با تغییر بیان معنی دار در بافت و سرم افراد سرطانی در مقایسه با افراد سالم انتخاب شدند. در ادامه از تعداد 100 نمونه سرم از افراد سرطانی و 100 نمونه سرم افراد سالم، استخراج RNA و سنتز cDNA صورت گرفت و در نهایت با استفاده از تکنیک Real-time PCR سطح بیان let-7e-5p، mir-151a-5p و mir-887-3p اندازه گیری گردید و آنالیز های آماری اختلاف میزان بیان، بیومارکری و بقا بر روی داده های حاصل، انجام گرفت. در نهایت با انجام آنالیز های غنی سازی، مسیرهای سلولی کنترل شونده توسط این miRNA ها تعیین و نقش آنها مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: میزان بیان let-7e-5p و mir-151a-5p در بیماران مبتلا به سرطان پستان به صورت معنی دار افزایش یافته است، در صورتیکه mir-887-3p سطوح کاهش یافته ای در بیماران سرطانی نمایش میدهد. طبق آنالیز بیوماکری، هر سه miRNA میتوانند به طور مفیدی در تفکیک بیماران از افراد سالم مفید واقع شوند با اینحال نتایج متناقض آنالیز بقا، نیازمند توجه و مطالعات بیشتر است. با توجه به آنالیز های غنی سازی، نقش این miRNA ها در تومور زایی، کنترل مسیر های مهم سلولی از جمله تنظیم فعالیت p53، سیکل سلولی، اتصالات سلولی و غیره را نشان میدهد.