تعیین ارتباط مصرف مکملهای غذایی با پوسیدگی دندان براساس شاخص(DMFT)
Abstract
پوسیدگی دندان تبدیل به یکی از مشکلات فراگیر در جامعه امروزی شده است. بنابراین توجه به سلامت دهان و دندان و شناسایی عوامل تاثیرگذار بر حفظ سلامتی آن تبدیل به یکی از چالش های بزرگ در حوزه دندان¬پزشکی شده است. بنابراین این تحقیق با استفاده از داده¬های به دست آمده از جامعه آماری کوهورت آذر، اقدام به بررسی و تعیین ارتباط بین مصرف مکملهای غذایی با پوسیدگی دندان بر اساس شاخص DMFT می¬کند. جامعه آماری مورد پژوهش افراد 35- 70 سال را شامل می گردد که حداقل 9 ماه قبل از آغاز اجرای پژوهش ساکن شهرستان شبستر بوده¬اند. از جمعیت 15006 نفری کوهورت آذر با در نظر گرفتن معیارهای ورود و خروج ، تعداد 8495 نفر وارد مطالعه شدند. ماهیت این پژوهش مقطعی-تحلیلی بوده و داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه و معاینه بالینی جمع¬آوری شد. تحلیل داده¬ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت. سطح معنیداری مورد قبول، زیر 05/0 در نظر گرفته شد. برای آنالیز توصیفی از میانگین و از انحراف معیار برای متغیرهای کمی، و فراوانی و درصد برای متغیرهای کیفی استفاده شد. مقایسه میانگین DMFT بر اساس متغیرهای میزان مصرف مکملهای غذایی با استفاده از آزمون T و رگرسیون انجام گرفت. متغیرهایی همانند سن، جنسیت، وضعیت اقتصدی- اجتماعی، سطح تحصیلات، تعداد دفعات مسواک زدن، مصرف سیگار، مصرف الکل، شاخص توده بدنی(BMI)، دیابت، بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های تنفسی و کبد چرب نیز جهت تعدیل اثر عوامل مخدوش گر نیز جهت بالابردن تراز اطمینان به یافته های تحقیق به وسیله رگرسیون مورد تحلیل واقع گردیدند.
یافته ها حاکی از آن است که از جمعیت مورد پژوهش تعداد3969 مرد و 5026 نفر زن می باشد که مردان 7/46 درصد از حجم نمونه را تشکیل می دهند. تحلیل تفاوت میانگین ها نشان داد که میانگین پوسیدگی در افرادی که از مکمل¬های اسید فولیک و آهن استفاده می¬کنند به-طور معنی¬داری کم¬تر از افرادی است که از آن¬ها استفاده نمی¬کنند. اما یافته¬های به¬دست آمده از بررسی تفاوت¬ها در مصرف مولتی ویتامین و مواد معدنی، مولتی ویتامین، روی، کلسیم و ویتامین D و امگا3 ارتباط معناداری را نشان نداد. با این حال یافته های به دست آمده از تحلیل رگرسیون تعدیل شده نشان داد که مصرف مکمل¬های مورد پژوهش تاثیری بر شاخص DMFT نداشت.
بنابراین بر اساس یافته ها می توان عنوان کرد که ممکن است مصرف برخی از مکمل ها به کاهش شاخص DMFT منجر گردد ضمن اینکه سایر مکمل ها نیز از نظر ارزش غذایی مفید می باشند. با توجه به نبود پژوهش¬ها با سطح شواهد قوی در این حوزه پیشنهاد می¬گردد مطالعات طولانی¬تر و ژرف¬تری برای بررسی تاثیر مصرف بلند مدت مکمل¬ها در سلامت دهان و دندان طراحی گردد.