تهیه لیپوزومهای حاوی اولئوروپئین براساس روش خشک کردن انجمادی محلول تک فاز
Abstract
مقدمه: اولئوروپئین ماده فنولی اصلی مشتق شده از میوه و برگهای زیتون است که دارای فعالیتهای آنتی اکسیدانی، ضد التهابی، محافظ قلبی، ضد قارچی، ضد میکروبی و ضد توموری هست با این حال کاربرد آن در غذا ممکن است با مشکلاتی مانند تخریب ناشی از شرایط محیط (دگراده شدن) و ویژگیهای حسی نامطلوب به عنوان مثال تلخ بودن روبرو شود. هدف از انجام این پایاننامه دستیابی به شکلی از این ماده موثره است که کارایی بهتر و ویژگیهای نامطلوب کمتری داشته باشد(1). هدف: تهیه لیپوزوم حاوی اولئوروپئین و بررسی اثر ضدمیکروبی آن بر روی باکتری باسیلوس سرئوس در شرایط آزمایشگاهی.روش کار: ابتدا لیپوزومهای حاوی اولئوروپئین تهیه و سپس خصوصیات فیزیکوشیمیایی از قبیل اندازه، پتانسیل زتا، سرعت ریلیز و میزان بارگیری بررسی میگردد. پس از انتخاب بهترین فرم فرآورده(از نظر اندازه ذرهای لیپوزوم، پلی دیسپرسیتی ایندکس، پتانسیل زتا و کارایی انکپسولاسیون) خصوصیاتی از قبیل: شکل لیپوزوم، میزان ریلیز و مقدار MIC بر روی باسیلوس سرئوس بررسی خواهد شد.یافتهها: براساس آنالیز DLS، سایز لیپوزومهای تهیه شده در محدوده 6/47 تا 5/1246 نانومتر و پتانسیل زتا بین 1/43- و 38/11- میلی ولت قرار داشت. میانگین کارآیی انکپسولاسیون برای بهترین فرمولاسیون 34/46% بود. براساس نتایج رهش در محیط هیدروفوب که در محدوده 28/0%-12/10% بود، اولئوروپئین به صورت آهسته و پیوسته از نانولیپوزومها رهش مییابد. براساس نتایج حاصل از TEM نانولیپوزومهای تهیه شده در محدوده نانو)nm400-100) و از لحاظ شکل ظاهری کروی بودند. مهمتر از همه نانولیپوزومهای تهیه شده توانستند MIC اولئوروپئین علیه باکتری باسیلوس سرئوس، در مقایسه با محلول دارو را به میزان 2برابر کاهش دهند. نتیجهگیری: با استفاده از روش تغییر یافته لیوفیلیزاسیون محلول تک فاز، میتوان نانولیپوزومهای حاوی اولئوروپئین با کارایی انکپسولاسیون خوب و نیز اثر ضدمیکروبی افزایش یافته و رهش مناسب و پیوسته در محیط هیدروفوب تهیه کرد.