مقایسه میزان ابراز وجود بر حسب سبک های هویتی نوجوانان دختر شهر تبریز در سال1401-1400
Abstract
چکیده
مقایسه میزان ابراز وجود بر حسب سبک های هویتی نوجوانان دختر شهر تبریز در سال1400-1401
پیش زمینه و هدف: هویت بخش مهمی از وجود انسان است و زندگی شخصی و اجتماعی هر شخص تحت تاثیر هویتش است. مهم ترین چالش تحولی در نوجوانی کسب هویت است. داشتن یک حس منسجم و محکم از هویت پیش نیاز رشد بهینه شخص در طول زندگی است و عدم تشکیل چنین حسی می تواند زمینه ساز آسیب های روانی- اجتماعی باشد. ابراز وجود به عنوان یکی از حوزه های سلامت روان به معنای توانایی بیان خویشتن بطور روشن و مستقیم و شایسته و ارج نهادن به احساس و فکر خود و شناختن توانایی ها و محدودیت های خویش است و نقض در مهارت های اجتماعی (ابراز خود) سلامت روان افراد را دچار آسیب می کند.با توجه به مطالعات انجام شده در حیطه سبک های هویت و ابراز وجود اما به دلیل عدم انجام مطالعاتی جهت مقایسه میزان ابراز وجود بر حسب سبک های هویتی، این مطالعه به بررسی ارتباط این دو مقایسه آن در سبک های مختلف هویتی خواهد پرداخت.
روش ها: روش نمونه گیری در این مطالعه بصورت تصادفی طبقه ای چند مرحله ای می باشد. در این مطالعه از بین 177 مدرسه متوسطه دوره دوم موجود در نواحی 5 گانه تبریز و از بین 29600 دانش آموز دختر مشغول به تحصیل در هر ناحیه به ترتیب: از ناحیه 1 (133دانش آموز)، ناحیه 2 (83 دانش آموز)، ناحیه 3 (141 دانش آموز)، ناحیه 4 (120 دانش آموز) و ناحیه 5 (93 دانش آموز) به شکل تصادفی ساده انتخاب شدند. و از هر ناحیه 10% مدارس موجود بصورت تصادفی به عنوان مدارس هدف برای نمونه گیری انتخاب گردیدند..با مراجعه حضوری به مدارس انتخاب شده پرسشنامه ها در اختیار دانش آموزان قرار داده شد و پس از تکمیل جمع آوری گردید.ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه ی اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سبک هویت برزونسکی و پرسشنامه ابراز وجود برای نوجوانان می باشد.
نتایج: طبق محاسبات انجام شده از مجموع 557 نفر از دختران جوان شهر تبریز شرکت کننده در مطالعه، بیشتر آن ها پایه دوم و در رشته علوم تجربی مشغول تحصیل بودند. از مجموع 557 نفر از دختران بیشتر آن ها فرزند دوم خانواده و مجرد بودند. نتایج داده ها نشان می دهد که نمره میانگین ابراز وجود مشارکت کنندگان در حدود 52/2 ± 85/10 می باشد که نشان دهنده عدم توانایی ابراز وجود مشارکت کنندگان می باشد. بین سبک های مختلف ازنظر نمره ابراز وجود تفاوت معنی دار آماری دیده می شود و بین نمره ابراز وجود نوجوانان دارای سبک هویتی اطلاعاتی با اجتنابی تفاوت معنی دارp=0.01)) مشاهده می شود.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که 5/23% از مشارکت کنندگان در سبک هویت اطلاعاتی ، 9/25% در سبک هنجاری،2 /23% در سبک اجتنابی- سردرگم و 5/27% در تعهد قرار می گیرند. نتایج مطالعات انجام شده در این زمینه نشان می دهد که سبک غالب در میان جوانان و نوجوانان، جوانان می باشد .نمره میانگین ابراز وجود مشارکت کنندگان در حدود 52/2 ± 85/10 می باشد که نشان دهنده عدم توانایی ابراز وجود مشارکت کنندگان می باشد.بین سبک های مختلف ازنظر نمره ابراز وجود تفاوت معنی دار آماری دیده می شود و بین نمره ابراز وجود نوجوانان دارای سبک هویتی اطلاعاتی با اجتنابی تفاوت معنی دار مشاهده می شود. جستجو در میان مطالعات انجام شده در این زمینه بیانگر آن بود که مطالعه ای که ارتباط میزان ابراز وجود در جوانان با سبک هویتی آنها را مورد بررسی قرار داده باشد یافت نشد. اما شواهد نشان می دهد که میان سبک های تفکر و سبک-های هویت، رابطه وجود دارد و هر یک از سبک های هویت توسط پروفایل متفاوتی از کنش سبک های تفکر پیش بینی می شوند .