بررسی شیوع پورپورای ترومبوتیک ترومبوسایتوپنیک در بیماران بستری مبتلا به پنومونی کووید19
Abstract
بیماری کووید 19 از دسامبر 2019 منجر به مرگ و میر بسیاری در سراسر جهان شده است. عمده ترین علت مرگ ناشی از این بیماری ARDS و MODS بوده است. حوادث ترومبوامبولیک زیادی نظیر VTE و TMA علاوه بر حوادث حاد شریانی نظیر سندروم های حاد کرونری و ایسکمی حاد اندام ها گزارش شده است. در این میان TTP و سندرم شبه TTP ( TTP-like syndrome ) علاوه بر ایجاد مرگ ومیر و عارضه در بیماران کووید19، به عنوان عوامل موثر در فیزیوپاتولوژی کووید19 نیز مطرح می باشند . با توجه به مطرح بودن نقش کمپلمان در ایجاد TTP-Like syndrome در گذشته ، در این مطالعه برای اولین بار به شیوع TTP و ارتباط آن با فعالیت سطح کمپلمان در بیماران کووید 19 بدحال بستری در ICU پرداخته شده است.
مواد و روشها: این مطالعه بر روی 77 بیمار بستری مبتلا به کوید 19 بدحال بستری در ICU های کوید 19 بیمارستان امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی تبریز در فاصله ی اسفند تا خرداد 1401 خورشیدی انجام شد. نمونه ی خون بیماران همراه با لام خون محیطی جهت بررسی شواهد آنمی، ترومبوسایتوپنی ،نداشتن کوآگولوپاتی ،بررسی سطح LDH، رتیکولوسیت، منفی بودن تست آگلوتینیشن مستقیم و رویت شیستوسیت جمع آوری شد. بیماران از نظر شواهد AKI و علائم و شکایات نورولوژیک نیز مورد ارزیابی قرار گرفتند. با توجه به عدم امکان بررسی سطح ADAMTS13 جهت افزایش دقت تشخیص، پنتاد کلاسیک TTP برای همه ی بیماران ارزیابی شد. سطح C3 , C4, CH50 در همه ی بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از بررسیها متغیر ها بین دو گروه بیماران TTP و غیر TTP ، مقایسه شد.
نتایج :7 بیمار با تشخیص TTP بر اساس کرایتریای شرح داده شده تشخیص داده شدند که یعنی 1/9 % کل بیماران . سطح C3 در گروه بیماران TTPتشخیص داد شده نسبت به گروه بیماران بدون TTPبه طور معناداری پایین تر بودP=0.014)). سطح C4وch50 بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت (P=0.46وp=0.75).