تعیین گرهای اجتماعی آگاهی زوجین قبل از ازدواج در مورد سلامت جنسی
Abstract
در جامعه ایرانی، حتی گاهی نگاه اجتماعی و فرهنگی منفی به تجارب مربـوط به رابطه جنسی، که در اصل مساله ای کاملاً طبیعی به معنای فیزیولوژیک آن اسـت، بخـش عمده ای از تجارب مربوط به آن براساس باورداشتن های نه لزوماً درست اجتمـاعی و فرهنگـی در ارتباط با این تجارب، ساخته و بازساخته می شود؛ با وجه به مطالب ذکر شده هدف از مطالعه حاضر تعیین گرهای اجتماعی آگاهی زوجین قبل از ازدواج در مورد سلامت جنسی می باشد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی مقطعی پرسشنامه آگاهی جنسی(طیف نمره 136-0) که اعتبار آن در ایران تایید شده است، بین 180 زوج که جهت مشاوره و انجام آزمایشات قبل از ازدواج به مرکز اسد آبادی تبریز مراجعه کرده بودند، توزیع شد. نمونه ها از بین مراجعین به مراکز مشاوره قبل از ازدواج، بصورت آسان انتخاب شدند و در سه روز هفته در ماه های زمستان سال 1401 تا تکمیل حجم نمونه وارد مطالعه شدند. پرسشنامه ها توسط همکار طرح( دانشجوی پزشکی) و پرسشگر آموزش دیده در اختیار زوجین قرار داده شده و توضیحات لازم در صورت لزوم به آنها داده شد.
نتایج: نمره کلی آگاهی جنسی در شرکت کنندگان در مطالعه برابر 57/10±96/101 بود، مقایسه این نمره بین دو جنس مرد و زن حاکی از آن بود که میزان آگاهی جنسی در میان زنان به صورت غیرمعناداری بیشتر از مردان بود(078/0=P)؛ همچنین در مقایسه زیرمقیاس های آگاهی جنسی نیز مشخص شد که در تمام زیر مقیاس ها، وضعیت زنان به صورت غیرمعناداری بهتر از وضعیت مردان بود (05/0˃P)، که هرچه سطح تحصیلات فرد بالاتر باشد، میزان آگاهی جنسی نیز به صورت معناداری بالاتر می رود(041/0=P).