بررسی میزان آلودگی و تعیین گونه های بابزیا در کنه های سخت آلوده در استان آذربایجان شرقی در سال 1399
Abstract
بابزیوز(Babesios ) یکی از بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان است و سالانه خسارات فراوانی دامپروری و بهداشتی در سراسر جهان وارد میسازد. گونههای آلودهکننده بابزیا (Babesia) در حیوانات عبارتاند از بابزیا اویس (B. ovis), بابزیا موتازی (B.motsi) و بابزیا کراسا (B. crassa) در گوسفند و بابزیا بوویس (B.bovis) ، بابزیا بایژمینا (B. bigemina) ، بابزیا دایورجنس (B. divergense) و بابزیا ماژور (B. major) در گاو. در این مطالعه میزان آلودگی و تعیین گونههای بابزیا در کنههای سخت آلوده جداشده از گوسفند در استان آذربایجان شرقی در سال 1399 موردبررسی قرار گرفت.
روشها: طی فصلهای بهار و تابستان سال 1398-1397، 289 کنه از دامهای مختلف مثل گاو، گوسفند، بز، سگ، اسب، مرغ، منزل مسکونی و حتی بدن انسان از روستاهای اطراف استان آذربایجان شرقی جمعآوری گردید و درنهایت 80 کنه سخت جداشده از گوسفند انتخاب گردید. در ادامه پس از استخراج DNA از کنه درنهایت روش Nested PCR برای تعیین گونههای بابزیا اویس و بابزیا موتازی باهدف قرار دادن ژن 18sRNA انجام گردید.بهمنظور تأیید قطعی گونههای بابزیا جایگاه تاکسونمیک برخی محصولات مستقیماً تعیین توالی گردیدند.
نتایج: 6 نمونه از 80 نمونه کنه سخت (6/7 درصد) با استفاده از روش Semi-Nested PCR و پرایمرهای اختصاصی اویس در قطعه 186 جفت باز که مربوط به بابزیا اویس بود، شناسایی گردید. بااینحال هیچگونه آلودگی با استفاده از پرایمر اختصاصی بابزیا موتازی شناسایی نشد. از 6 کنه سخت آلوده به بابزیا اویس 3 مورد مربوط به Dermacentor marginatus در مراغه و 3 مورد مربوط بهHaemaphisalis sulcata در شبستر بودند. نتایج تعیین توالی و درخت فیلوزنتیک نشان داد که ایزولههای بابزیا در دسته اختصاصی بابزیا اویس قرارگرفتهاند.