بررسی فیتوشیمیایی گیاهان Caccinia macranthera و Rindera lanata
Abstract
مقدمه: گونه های جنس Caccinia و Rindera در طب سنتی کاربرد وسیعی دارند. هدف: با توجه به پتانسیل بالای فیتوشیمیایی گیاهان خانواده گل گاوزبانیان و مطالعات محدود روی گونه های Caccinia macranthera و Rindera lanata، این گیاهان جهت بررسی فیتوشیمیایی و تعیین اثرات ضد بیولوژیکی انتخاب شد.مواد و روش کار: عصاره گیری و اسانس گیری از اندام هوایی، ریشه و دانه گیاهان انجام شد. فراکسیونه نمودن و خالص سازی عصاره ها با استفاده HPLC، PTLC و ستونهای شیشه ای، منجر به جداسازی ترکیبات شد. خواص ضدباکتریایی، آنتی اکسیدانی، آللوپاتیک و محتویات فنل و فلاونوئید عصاره ها و اسانسهای گیاهان بررسی شدند. برهمکنش آنزیمی ترکیبات شناسایی شده با تکنیک مولکولار داکینگ، علیه برخی از آنزیمهای فیتوتوکسیک انجام شد.نتایج: مونوترپنها و هیدروکربنها اکسیژنه عمده ترکیبات اسانسها بودند. فاز اتیل استاتی عصاره های اتانولی هر دو گیاه بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی، بیشترین محتوای فنلی و فلاونوئیدی را داشتند. حداکثر منطقه مهار در برابر S. epidermidis توسط عصاره ها و اسانسها ایجاد شد. جداسازی ترکیبات موجود در عصاره های مختلف دو گیاه منجر به خالص سازی 14 ترکیب گردید، که شامل دو ترکیب تری ترپنوئید β-سیتوسترول و داکسترول و 12 ترکیب فلاونوئیدی قندی و غیر قندی بود که در بین آنها ترکیب (1) بعنوان یک ساختار جدید از منابع طبیعی گزارش گردید. علاوه بر این اسانسها بیشترین فعالیت آللوپاتیک را علیه رشد بذرهای Cuscuta campestris نشان دادند. اتصال داکینگ ملکولی نشان داد که فلاونوئیدها بعنوان ترکیب پیش رو (Lead) پتانسیل بالایی علیه آنزیمهای دخیل در فرآیند فیتوتوکسیک دارند.بحث و نتیجهگیری: مطالعه فیتوشیمیایی روی گونه های C. macranthera و R. lanata حضور ترکیبات ترپنوئیدی و فلاونوئیدی را نشان داد. یافتههای ما حاکی از وجود ترکیبات آنتیباکتریایی، آنتیاکسیدانی و آللوچمیکال در هردو گیاه است که ترکیبات زیست فعال آنها هستند.