ارتباط محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AGEs) با ویژگی های مورفوکینتیک جنین و نتایج تکنیک های کمک باروری (ART)
چکیده
زمینه و اهداف: محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (AGEs) می توانند سیستم آنتی اکسیدانی و استروئیدوژنز را مختل کرده و در نتیجه اثرات مخربی بر نتایج تکنیک های کمک باروری (ART) داشته باشند. هدف این مطالعه بررسی ارتباط AGEs در مایع فولیکولی (FF) با پارامترهای مورفوکینتیک جنین و نتایج ART بود.
مواد و روش ها: 50 زن تحت درمان ART، مورد مطالعه قرار گرفتند. AGEs، گلوکز، 25 هیدروکسی ویتامین D، سطوح مالون دی آلدئید (MDA) و فعالیت های کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) در مایع فولیکولی مورد بررسی قرار گرفت. بیان ژنهای 3βHSD، CYP11A1 و CYP19A1 در سلولهای گرانولوزا (GCs) با تکنیک qRT-PCR آنالیز شد. پارامترهای مورفوکینتیک نیز با استفاده از تکنولوژی تایم لپس مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: سطح AGEs مایع فولیکولی با فعالیت CAT، SOD، GPX، تعداد کل تخمکها، تعداد تخمک های بالغ، میزان تشکیل بلاستوسیست و تعداد جنینهای با کیفیت بالا رابطه عکس داشت، در حالی که رابطه ی مثبتی با سطوح MDA مایع فولیکولی، بیان ژنهای استروئیدوژنز، تعداد تخمکهای نابالغ، پارامترهای مورفوکینتیک، و تعداد جنینهای با کیفیت پایین نشان داد. علاوه بر این، سطح ویتامین D در مایع فولیکولی با AGEs رابطه عکس و با نتایج ART و پارامترهای مورفوکینتیک رابطه مستقیم داشت. مقایسه بین آنهایی که حاملگی بیوشیمیایی مثبت و منفی داشتند، تفاوت معنی داری را از نظر فاکتورهای مایع فولیکولی نشان نداد و فقط بیان ژن های 3βHSD، CYP11A1 و CYP19A1 در زنان غیر باردار بیشتر بود (05/0p<).
نتیجه گیری: AGEs میتوانند تقسیمات بلاستومر را به تأخیر انداخته و منجر به افزایش تعداد جنینهای با کیفیت پایین شوند، در حالی که ویتامین D بر AGEs اثر معکوس دارد و در برابر اثرات منفی آن ها عملکرد محافظتی دارد.