بررسی وضعیت خطرات بهداشتی دود جراحی و ارزیابی میزان آگاهی کارکنان از عوارض ناشی از آن در اتاقهای عمل بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تبریز
Abstract
مقدمه: دود جراحی حاوی مواد خطرناکی است و استنشاق دود میتواند منجر به اثرات سوء سلامتی شود. مطالعه حاضر به منظور بررسی میزان شیوع عوارض بهداشتی دود جراحی و میزان آگاهی از این عوارض در کارکنان اتاقهای عمل بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تبریز، اجرا شد.
مواد و روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی بود که بر روی 235 نفر از پرسنل اتاقهای عمل بهصورت تمام سرشماری بین بیمارستانهای دولتی دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، انجام شد. پس از طراحی پرسشنامه میزان شیوع عوارض دود جراحی در کارکنان موردمطالعه، بررسیهای لازم در خصوص روایی و پایایی آن صورت گرفت. دادههای لازم توسط سوالاتی که در پرسشنامه وجود دارد، جمعآوریشده و اطلاعات موردنیاز استخراج و در نرمافزار اکسل ثبت و توسط نرمافزار spss تحلیل صورت گرفت.
یافته ها: سهم شرکت کنندگان در این تحقیق به ترتیب برای بیمارستانهای سینا، شهدا، امام رضا، شهید مدنی، طالقانی و الزهرا به ترتیب (برحسب درصد) برابر 16، 21، 26، 18، 9 و 10 بود. نتایج مطالعه نشان داد كه بر اساس شاخص مذکور، 80 درصد شرکتکنندگان دارای عوارض بهداشتی ناشی از وسایل اتاق عمل بودند. همچنین 68 درصد از شرکت کنندگان دارای آگاهی ضعیف و 29 درصد دارای آگاهی متوسط و تنها 4 درصد از شرکتکنندگان دارای آگاهی در سطح خوب بودند. سطح آگاهی افراد مورد مطالعه از شیوع عوارض بهداشتی تفاوت معناداری با یکدیگر نشان ندادند( 241/0p = ).
نتیجه گیری: انتظار می رود یافته های حاصل از این مطالعه، در بهبود وضعیت موجود و کمک به حل مشکلات موجود در زمینه علم پزشکی مفید بوده و آگاهی از آنها بتواند به متخصصین در استفاده بهتر از این تکنولوژی موثر باشد.