مقایسه یافته های الاستوگرافی با کالرداپلر در ماستیت گرانولوماتوز
Abstract
ماستیت گرانولوماتوز ایدیوپاتیک یا IGM بیماری خوشخیم التهابی برست می باشد که اکثریت زنان در سنین باروری با سابقه شیردهی را تحت تاثیر قرار می دهد. تظاهرات بالینی IGM شامل طیف گسترده ای یافته های بالینی از جمله درد، التهاب، هیپرامی و وجود توده است که وجود توده شایع ترین یافته در بین سایر یافته ها می باشد. استفاده از بررسی الاستوگرافی نیز در ارزیابی بیماران IGM می تواند سودمند باشد. گزارشات متعددی نیز کارایی الاستوگرافی را در افتراق IGM از بدخیمی های برست گزارش کرده اند. هدف از مطالعه کنونی، تعیین یافته های الاستوگرافی در ماستیت گرانولوماتوز می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، ۴۰ بیمار که پس از بررسی توسط سونوگرافی gray scale B mode و معاینه بالینی مشکوک به ماستیت گرانولوماتوز بودند تحت بیوپسی توده قرار گرفته و پس از تایید تشخیص وارد مطالعه شدند و الاستوگرافی shear wave از توده به عمل آمد.
یافته ها: میانگین سن بیماران ۵۰/۵ ± ۲۷/۳۶ سال بوده و شایع ترین علائم بالینی مربوط به توده قابل لمس (۵/۷۲ درصد)، درد (۵۵ درصد) و یافته های التهابی (۴۰ درصد) بودند. ۵/۸۷ درصد ضایعات شکل Irregular داشته و ۵/۱۲ درصد Oval بودند. تمامی ضایعات مارژین Angular یا Lobulated و یا هردو مورد باهم داشتند. از نظر اکوژنیسیته نیز ۵/۸۲ درصد ضایعات Mixed Echo بودند. شاخص های الاستوگرافی SW برای Emax برابر kPa ۱۲/۲۴ ± ۹۷/۵۱، Emin برابر kPa ۳۶/۱۷ ± ۶۲/۳۰، Emean برابر kPa ۷۴/۱۷ ± ۱۳/۴۱ بود و میزان Ratio ضایعه با بافت نرمال برابر m/s ۵۳/۱ ± ۳۸/۳ بود. همچنین همبستگی مستقیم و معنی داری بین شاخص های PSV و EDV داپلر رنگی با هر کدام از شاخص های الاستوگرافی SW شامل Emax، Emin و Emean وجود داشت. بررسی ارزش تشخیصی الاستوگرافی SW نشان داد که در این مدالیته بر اساس شاخص Ratio، نقطه برش برای مقدار Ratio با حساسیت ۸/۸۱ درصد و اختصاصیت ۹/۸۸ درصد، برابر ۱/۲ به دست آمد.