بررسی اثر تجویز آگونیست GnRH در سیکل قبل از IVF-ICSI درپاسخ دهندگان ضعیف
Abstract
علیرغم پیشرفتهای انجام شده در تکنولوژیهای کمک باروری، پاسخ ضعیف تخمدانی (POR) همچنان به عنوان یک مانع معنیدار در موفقیت باروری درونلولهای (IVF-ICSI) شناخته می شود. راه کارهای مختلفی برای افزایش پاسخ تخمدان در افراد POR معرفی و مورداستفاده قرار گرفتند که عموما هم تاثیر چندانی نداشتند به نظر می رسد آگونیست هورمون رها کننده گنادوتروپین GnRH-ag میتواند باعث رشد همزمان فولیکولهای موجود در تخمدان شود که در این صورت امکان دستیابی به تعداد بیشتر اووسیت در یک زمان میسر میشود.
روش کار: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده انجام شد؛ شرکتکنندگان به گروه های مداخله، که GnRH-ag دریافت کردند، و گروه کنترل تقسیم شدند و سپس سیکل(بارورسازی خارج از بدنی و انتقال جنین) IVF-ET با پروتکل آنتاگونیست برای هر دو گروه به طور یکسان شروع شد.نتایج اندازه گیری شده ی اصلی شامل تعداد کل تخمک های آزاد شده، تعداد تخمکهای بالغ ، تعداد و کیفیت جنین های حاصل شده، و نرخ حاملگی بود. پس از به دست آوردن هر یک از متغیرهای مورد نیاز در هر گروه، تست های آماری مربوطه شامل Independent t-Test، Chi-square test جهت تفسیر نتایج استفاده گردند. همچنین متغیرهای مخدوش گر مطالعه همچون نتیجه ی آنالیز اسپرم، سن مادر و سن پدر در دو گروه ارزیابی شده و چگونگی تاثیرگذاری آن ها بر نتایج نهایی مطالعه ارزیابی گردید.
نتایج: تفاوت معنیدار آماری در تعداد کل تخمک ها، و تعداد جنین های حاصله بین گروه های مداخله و کنترل مشاهده شد(05/0˂P). اما به طور جالبی افزایش معنیدار در کیفیت تخمک ها وجنین های حاصله در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل یافت نشده و تغییرات میزان بارداری نیز بین دو گروه درمانی معنادار نبود(05/0˃P). بررسی آماری عوامل مخدوش گر بالقوه ی این مطالعه نشان می دهد که نتیجه ی آنالیز اسپرم، سن مادر، سن پدر، دوز و طول مدت استفاده از )هورمون محرک فولیکول)FSH و Hmg (گنادوتروپین یائسگی انسانی) و همچنین BMI ( شاخص توده بدنی)مادران تفاوت معنی داری بین دو گروه نداشته و هیچ یک به تنهایی در نتیجه ی نهایی مطالعه تاثیر گذار نبوده اند، هر چند که در آنالیز یکپارچه ی این عوامل، اثر مداخله ای این عوامل در تغییر نتیجه ی باروری آشکار می گردد.