بررسی ارتباط QTc-interval با سطح هوشیاری و یافتههای پاتولوژیک brain CT Scan در مسمومین با گاز منوکسید کربن بستری در بیمارستان سینا تبریز در طی سال های 1395-1399
Abstract
منوكسيد كربن گازي بي بو، بي رنگ وسمي است كه فـراوانتـرين آلاينـده در اتمـسفر پـايين است. مسموميت با CO ازشايعترين علل مرگ وميردرايران وجهان محسوب ميشود. از آنجايي كـه عوارض مختلف مسموميت با CO به ویژه عوارض قلبی عروقی نیاز به مطالعات بیشتر دارد ، اين تحقيق با هدف بررسی ارتباط QTc-interval با سطح هوشیاری و یافته های پاتولوژیک brain CT Scan در بیماران بستری به علت مسمومیت با گاز CO انجام شد.
روش کار: اين مطالعه يك بررسی مقطعی می باشد. كه در آن با مراجعـه بـه بیمارستان سینا تبریز و بررسی پرونده های بیماران بستری در بخش مسمومیت طي ۵ سال،QTc interval در ECG بدو بستری بر اساس دو فرمول بازت و فردریکا محاسبه وثبت گردید و ارتباط آماری میزان QTc با وجود تغییرات و نوع تغییرات CTscan مغز بررسی و آنالیز شد و در ادامه سطح هوشیاری بدو بستری بیماران بر اساس AVPU و GCS از پرونده استخراج شده و ارتباط آماری سطح هوشیاری با میزان QTc با استفاده از نرم افزار آماری spss بررسی گردید. و نهایتا ارتباط آماری سطح هوشیاری با وجود یا نبود تغییرات CT Scan مغز با استفاده از نرم افزار آماری spss بررسی شد.
یافته ها: نتایج مطالعه مانشان دادکه میانگین 434.45= QTc B و 403.61= QTc.F میباشد و سطح هوشیاری در مسمومین با COبر حسب دسته بندی UPVA در دسته P بیشترین فراوانی (37.2%) و در دسته U کمترین فراوانی (11.6%) را دارد. و میانگین سطح هوشیاری بر حسب GSC،10.52 میباشد.همچنین بررسی CT Scanبیماران در این مطالعه نشان می دهد تعداد نمونه هایی که تغییرات CT Scan نداشتند بیشتر و 91% است. براساس نتایج این مطالعه اختلاف معنی داری بین افزایش سطح QTcBو QTcF با شانس مشاهده تغییرات در CT Scanو میانگین QTc Bومیانگین QTc F در وضعیتهای CT مختلف وجود ندارد. به عبارتی میتوان گفت افزایش QTc B و QTc F شانس مشاهده کاهش در سطح هوشیاری بر حسب طبقه بندی UPVA را نمی دهد. اما نتایج همچنین نشان داد که QTc B حداقل در دو سطح هوشیاری (UP وVA) اختلاف معنی داری دارد که در گروه UP بیشتر است. و نیز بین افزایش QTc B و کاهش سطح هوشیاری برحسب GCS ارتباط معنی داری وجود دارد با توجه به یافته های مطالعه حاضر کاهش سطح هوشیاری(بر اساس AVUP) در بیماران مسموم با COبا شانس تغییرات CT scan مغز ارتباط معنی داری نداشت. اما فقط در بیماران با کاهش سطح هوشیاری شدید تغییرات CT scan قابل مشاهده بود. نهایتا دراین مطالعه بین کاهش سطح هوشیاری برحسب GCSدر مسمومین با CO و تغییرات CT scan مغز ارتباط معنی داری مشاهده شد ومیانگین GCS درگروههای مختلف CTاختلاف معنی داری نشان داد که درگروه فاقد تغییرات CTscanبیشتر بود.