روایی و پایایی نسخه ی فارسی پرسشنامه تشخیصی کمبریج هاپکینز در سندرم پای بی قرار
Abstract
سندرم پای بیقرار که به عنوان بیماری ویلیس اکبوم (RLS/WED) نیز شناخته می شود، یک بیماری شایع است. پرسشنامه تشخیصی کمبریج هاپکینز برای RLS (CHRLSq)یک ابزار تشخیصی خوب است و می تواند در مطالعات اپیدمیولوژیک استفاده شود. با این حال، نسخه فارسی آن در دسترس نیست. بنابراین، این مطالعه برای ترجمه و اعتبارسنجی آن در جمعیت فارسی زبان ایرانی انجام شد.
مواد و روش ها
نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف بوده بدین صورت که افراد مبتلا به سندرم پای بی قرار که به مرکز امام رضا یا مطب خصوصی مراجعه نمودند وارد مطالعه شدند. افراد مراجعه کننده به محیط پژوهش پس از کنترل معیارهای ورود و خروج، توضیح کامل طرح، و محرمانه بودن اطلاعات، بعد از گرفتن رضایت آگاهانه، اقدام به تکمیل پرسشنامه ها نمودند. به منظور تعیین روایی بر اساس شاخص روایی محتوا (CVI) و نسبت اعتبار محتوا (CVR) درباره محتوا، وضوح و سادگی سوالات پرسشنامه استفاده شد. به منظور تعیین پایایی، پرسشنامه به فاصله حدود 14 روز توسط کلیه افراد موجود در مطالعه تکمیل شد و شاخص همبستگی درون رده ای (ICC) و فاصله اطمینان آن، بین نمرات به دست آمده از دوبار پاسخدهی ابزار برای هر عامل و کل پرسشنامه محاسبه شد. به منظور تعیین همسانی درونی از محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای هر عامل و کل ابزار استفاده شد. برای انجام محاسبات از نرم افزار SPSS21 استفاده گرديد.
نتایج
نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تعداد زنان مبتلا به RLS/WED از مردان بیشتر بود. بیشترین فراوانی بیماری زمینه ای در افراد مورد بررسی، بیماری کلیوی و دیابت ملیتوس بود. هشتاد و دو درصد بیماران دارو مصرف می کردند. افراد دارای سابقه ابتلا به بیماری کووید -19 7/50 درصد افراد شرکت کننده را تشکیل می دادند. ضریب آلفای کرونباخ 750/0 به دست آمده برای پرسشنامه نشان داد که پرسشنامه حاضر از پایایی لازم برخوردار است. همچنین در ارزیابی ما، CVI برای اکثر ابعاد پرسشنامه برابر با یک بود و اکثر موارد مرتبط در نظر گرفته شدند. از نظر CVR، اکثر معیارهای پرسشنامه امتیاز بالایی کسب کردند.