تعیین روایی سازه ابزار غربالگری کودک آزاری (CHATR–S) در کودکان 3 تا 6 سال
Abstract
با توجه به شیوع بالای کودک آزاری در جوامع مختلف و لزوم به کارگیری ابزار معتبر بومی در تشخیص کودک آزاری و انواع آن در بین کودکان سنین پایین در جامعه ایران، ضروری است در این زمینه تحقیقات بیشتری صورت گیرد. با توجه به نبود ابزار مناسب و بومی برای غربالگری کودک آزاری در سنین پایین در کشور ما و همچنین، وجود مشکلات در شناخت کودک آزاری و انواع آن در بین متخصصان اطفال و دیگر متخصصانی که به طور روزمره با این پدیده مواجه می شوند، ضروری است در این زمینه بررسی های تجربی صورت بگیرد. به این ترتیب، اجرای تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی ابزار غربالگری کودک آزاری در بین کودکان موجب شناسایی متغیرهای زیربنایی سازه کودک آزاری و تایید اعتبار سازه ای آن می شود؛ لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین روایی سازه ابزار غربالگری کودک آزاری (CHATR – S) در کودکان 3 تا 6 سال انجام شد.
این مطالعه اکتشافی ، به منظور تعیین روایی سازه پرسشنامه غربالگری کودک آزاری کودکان 3-6 ساله انجام شد. روایی صوری و محتوای این پرسشنامه قبلا طی انجام یک پایان نامه دیگر (1) بررسی و تائید شده است،بدین منظور پرسشنامه ها بصورت حضوری توسط 300 والد تکمیل شدند. محقق با دسترسی به جامعه آماری پرسشنامه ها را در اختیار والدین قرار داد. تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی انجام و عامل های زیربنای تشکیل دهنده پرسشنامه مشخص شد. سپس، به منظور دستیابی به روایی سازه در بین جامعه آماری و در نهایت تایید مدل اندازه گیری از روش تحلیل عامل تاییدی استفاده شد. برای بررسی پایایی ابزار، ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون رده ای (ICC) محاسبه شد.
نتایج: در مطالعه قبلی ،نمرات نسبت روایی محتوای(به روش لاوشه) به دست آمده برای تمامی سؤالات پرسشنامه در دامنه 7/0 تا 1 و عدد نهایی شاخص روایی محتوا برابر با 85/0 به دست آمده بود که که نشان دهنده روایی محتوای قابل قبول برای کل پرسشنامه CHATR – S بود. در این مطالعه، شاخص KMO برابر 88/0 برای کل ابزار به دست آمد كه نشان مي دهد حجم نمونة بررسي شده براي انجام دادن تحليل عاملي كافي است. مقدار آماره X2 برابر با 88/95 با درجه آزادی 42 ، حاصل تقسیم مجذور کای تقسیم بر درجه آزادی (28/2) کمتر از 3 و همچنین سطح معنی داری متناظر با آن 061/0 و قابل قبول بود و مدل تایید شد. تمام شاخص های برازش نیز در حد مطلوب بودند؛ میزان آلفای کرونباخ برابر کل ابزار برابر 93/0 و میزان ICC=? بود.