تاثیر آلودگی موم بر تغییر شکل سر پیچ اباتمنت پس از باز و بسته کردن های متوالی
Abstract
مقدمه:
مشکلات مرتبط با پیچ در پروتزهای ایمپلنت دندانی از جمله موضوعات مهم در حوزه ایمپلنتولوژی هستند. یکی از مشکلات شایع این حوزه، هرز شدن سر پیچ است که ممکن است عواقب جدی را به همراه داشته باشد. درک مکانیسمهای ایجاد این مشکل برای ثبات طولانیمدت و جلوگیری از هرز شدن سر پیچ بسیار حائز اهمیت است. عوامل بسیاری در هرز شدن سر پیچ اباتمنت نقش دارند اما تحقیقات مرتبط با تأثیر آلودگی های مختلف بر تغییر شکل سر پیچ اباتمنت بسیار محدود است. باقیماندههای موم و دبری های لابراتواری به عنوان موانعی عمل میکنند و ممکن است از قرارگیری صحیح آچار و اعمال گشتاور حین سفت کردن پیچ جلوگیری کنند. هدف اصلی این تحقیق آگاهی دادن در رابطه با تاثیر الودگی موم بر تغییر شکل سر پیچ است، تا با بهبود روشهای لابراتواری و پروتکلهای بالینی مشکلات مربوط به هرز شدن پیچ را کاهش داده و عمر مفید پروتز ایمپلنت را افزایش دهیم.
مواد و روشها:
در این مطالعه، از 6 عدد فیکسچر و اباتمنت از سیستم chaorum (MEDIMECCA Co,Seol,Korea) استفاده شد. فیکسچرها با استفاده از Die Stone از نوع GC در بلوک های گچی قرار گرفتند و با استفاده از سورویور به صورت عمودی مانت شدند. سپس بلوک های گچی روی یک میز فیکس شدند و روی هر نمونه اباتمنت مربوطه قرار گرفت. تصاویر سر هر کدام از پیچ ها قبل و بعد از 5 بار باز و بسته کردن با تورک 15 N.Cm توسط استریومیکروسکوپ با بزرگنمایی 50 ثبت شدند. مطالعه ی حاظر در قالب سه گروه انجام گردید. تعداد 6 عدد پیچ نو برای هر گروه در نظر گرفته شد. در گروه شماره یک به عنوان گروه کنترل هیچگونه آلودگی اعمال نشد و 5 بار باز و بسته شد. در گروه شماره 2، سر پیچ ها با موم آلوده شد. سپس اضافات موم به صورت چشمی با استفاده از سوند برداشته شد و سپس 5 بار باز و بسته گردید. در گروه شماره 3، سر پیچ با موم آلوده شده و سپس با استفاده از steam cleaning تمیز شد و سپس 5 بار باز و بسته گردید. دادهها با نرمافزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج با استفاده از آمار توصیفی گزارش شد. برای مقایسه ابعاد پیچ در گروهها، از آزمون تی جفت و آزمون انالیز واریانس آنوا و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. و سطح معنی داری p < 0.05 در نظر گرفته شد.
نتایج:
در گروه شماره 2، تغییرات محیط و مساحت به طور معنیداری بیشتر از گروه کنترل است، اما در گروه شماره 3 اختلاف معنیداری با کنترل وجود ندارد. در ضمن، تغییرات زاویه در گروههای آلوده (گروه شماره 2 و 3) بیشتر از کنترل است، و همچنین در گروه شماره 2 بیشتر از گروه شماره 3 است.
نتیجه گیری:
مطالعه حاضر نشان داد الودگی سر پیچ با موم، باعث افزایش تغییرات محیط و مساحت سر پیچ در اثر باز و بسته کردن نسبت به گروه بدون الودگی می شود و هرچقدر میزان پاک کردن موم بهتر باشد fitness بهبود یافته و احتمال لغزش کاهش می یابد و تغییر شکل سر پیچ کاهش می یابد.