بررسی خصوصیات عملکردی پست بیوتیک های مشتق شده از پروبیوتیک های بومی جداسازی شده از محصولات غذایی در شرایط برون زی
Abstract
همگام با افزایش آگاهی مصرف کنندگان و متعاقب آن افزایش تحقیقات در زمینه ترکیبات طبیعی فراسودمند همچون پروبیوتیک ها، پری بیوتیک ها، سین بیوتیک ها و پست بیوتیک ها، امروزه مفهومی جدید در این زمینه شکل گرفته است که چالش¬های تحقیقاتی زیادی را برانگیخته است. پست بیوتیک ها نیز عملکردی مانند ترکیبات پری¬بیوتیک داشته و به جای افزودن گونه¬های جدید به میکروبیوتای روده، پروبیوتیک¬های موجود در دستگاه گوارش هر فرد را توسعه میدهند. از این رو، در مطالعه حاضر به بررسی اثرات زیستی و عملکردی پست بیوتیک های مشتق شده از پروبیوتیک های بومی در شرایط برون زی می پردازیم که در صورت اثر بخشی این ترکیبات، می توان آن ها را در انواع مختلفی از سیستم های تحویل غذایی یا دارویی به عنوان ادجوانت در کنار دیگر روش های پیشگیرانه و درمانی جهت تسهیل و بهبود روش های درمانی در افراد مبتلا به بیماری های مزمن مربوطه (دیابت نوع دو، سرطان کولورکتال و غیره) استفاده نمود.
مواد و روش ها: در این مطالعه بعد از تولید پست¬بیوتیک¬های سوپرناتانت کشت سلولی، عصاره سلولی و عصاره سیتوپلاسم سلولی، اثرات ضد میکروبی علیه استرپتوکوکوس موتانس و لیستریا مونوسیتوژنز، آنتی اکسیدانی، ضد دیابتی و ضد سرطانی در دوز¬های مختلف تعیین شده در رده¬ سلول¬های¬ سرطانی کولون بررسی شد. در مرحله اول باکتری¬های مذکور در محیط های کشت MRS و YPD کشت داده می شوند و جذب نوری محیط کشت به صورت دوره ای در طول موج 600 نانومتر اندازه گیری می¬شود تا میزان جذب محیط کشت به یک برسد. در مرحله بعدی، برای بررسی اثر ضد میکروبی پست بیوتیک های تولیدی از روش استاندارد MIC استفاده شد. در این روش ضمن بررسی کیفی اثر ضد میکروبی ترکیبات مورد آزمایش، می توان حداقل غلظت مهاری رشد ترکیبات پست بیوتیک علیه سویه های پاتوژن استرپتوکوکوس موتانس و لیستریا مونوسیتوژنز را نیز محاسبه کرد. در بخش بررسی اثرات آنتی اکسیدانی نیز از روش DPPH استفاده شد. در ادامه از تکنیک MTT و Real Time برای بررسی اثرات زنده مانی سلول ها و ژن های مرتبط با آپوپتوز استفاده شد.
یافته ها: پست¬بیوتیک¬های سوپرناتانت کشت سلولی، عصاره سلولی و عصاره سیتوپلاسم سلولی (PPF)، اثرات ضد میکروبی علیه استرپتوکوکوس موتانس و لیستریا مونوسیتوژنز، آنتی اکسیدانی، ضد دیابتی و ضد سرطانی در دوز¬های مختلف تعیین شده در رده¬ سلول¬های¬ سرطانی کولون بررسی شد. نتایج نشان داد که پست بیوتیک باعث کاهش معنی دار زنده مانی سلول های سرطانی و افزایش آپوپتوز سلول های سرطانی میشود (p<0.01).