بررسی فراوانی عوارض اورولوژیک در گیرندگان پیوند کلیه بیمارستان امام رضا تبریز درسال های 1397-1401
Abstract
پیوند کلیه در بیماران ESRD و CKD یکی از روش های درمانی اصلی و انتخابی می باشد. از سوی دیگر هر عمل جراحی دارای عوارض و مشکلاتی می باشد که فاکتورهای متعددی در بروز آن ها دخالت دارند. با توجه به این که استان ما قطب اصلی پیوند کلیه در شمالغرب ایران می باشد و نبود مطالعه مشابه در این منطقه، هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع عوارض اورولوژیک در گیرندگان پیوند کلیه بیمارستان امام رضا تبریز در ۵ سال اخیر می باشد تا بتوان در خصوص پیشگیری از بروز آن ها تدبیرات لازم را اندیشید.
روش کار و مواد: در این مطالعه توصیفی – تحلیلی تمامی بیماران گیرنده پیوند از کاداور (94 نفر) که در طول ۵ سال منتهی به 1402 پیوند را دریافت کرده اند وارد مطالعه شدند. با استفاده از پرونده بیماران، فرم تدوینی جمع آوری داده ها از سوابق بیماران پیوندی و دهندگان کلیه تکمیل و آزمایش ها و پیگیری های بیماران که در پرونده ثبت شده است، در فرم وارد شد. اطلاعات مورد نیاز شامل قد، وزن، BMI، سن دهنده و گیرنده، جنس دهنده و گیرنده، گروه خونی و RH دهنده و گیرنده، بیماری اولیه کلیه، وجود بیماری همراه در گیرنده، تکنیک جراحی، مدت دیالیز، سال پیوند، مدت بقای پیوند، مدت بقای بیمار، عوارض (جراحی و سایر) بود. عوارض مورد بررسی شامل استنوز حالب، سنگ کلیه، لنفوسل، اختلال عملکرد کلیه، ابتلا به عفونت ادراری، فیستول، احتباس ادراری، نیاز به نفروستومی، نیاز به اصلاح جراحی می باشند.
یافته ها : مجموع از تعداد 94 بیمار بررسی شده در این مطالعه تعداد 19 بیمار عارضه دار شدند؛ به عبارتی شیوع عوارض اورولوژیک در این مطالعه برابر 21/20 درصد بود. سن بالاتر از 55 سال به اندازه 29/2 برابر، جنسیت مرد به اندازه 96/1 برابر، کلاس ASA بالا به اندازه 37/14 برابر، ابتلا به فشار خون بالا 24/5 برابر و ابتلا به دیابت ملیتوس به اندازه 14/8 برابر ریسک ابتلا به عوارض اورولوژیکی پس از انجام پیوند کلیه را افزایش می دهند.