بررسی نقادانه پایان نامه های گروه ارولوژی در ده سال اخیر
Abstract
پایان نامه ها حاوی جدیدترین اطلاعات علمی و تخصصی می باشند از این رو بررسی دقیق آنها جهت پی بردن به نقاط ضعف آنها می تواند تاثیر بسزایی در ارتقاء سطح پژوهشی هر جامعه داشته باشد. بنابرین هدف این پژوهش ارزیابی نقادانه پایان نامه های گروه ارولوژی دانشگاه علوم پزشکی تبریز از سال 1402-1392 بود.
روش انجام کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع گذشته نگر بود که کلیه پایان نامه های انجام شده در گروه ارولوژی در ده سال اخیر مورد بررسی قرار گرفت. تعداد کل پایان نامه های موجود 108 بود که در نهایت 88 پایان نامه مورد ارزیابی قرار گرفت. برای ارزیابی پایان نامه ها از چک لیست استروب، چک لیست کانسورت و چک لیست JBI استفاده شد.
یافته ها: از بین 88 پایان نامه، ۵۸ مربوط به دوره پزشکی عمومی و ۳۰ پایان نامه مربوط به مقطع رزیدنتی بود. به طور میانگین بخش خلاصه و چکیده در همه پایان نامه ها براساس چک لیست های موجود نوشته شده بود. عنوان مطالعات در 77 % بر اساس چک لیست استروب و در 6/47 % بر اساس چک لیست کانسورت ارائه شده بود. به طور میانگین در 1/64% پایان نامه ها بخش متدولوژی بر طبق بیانیه استروب و 9/67 % پایان نامه ها طبق استانداردهای بیانیه کانسورت نگاشته شده بودند. مهمترین شاخص آسیب پذیر پایاننامههای تدوین شده توجیه نکردن حجم نمونه بود که در 5/47 % پایان نامهها توجیه حجم نمونه وجود نداشت. در مطالعات مرور نظام مند اکثر مطالعات (بیشتر از 75%) از کیفیت لازم برخوردار بودند.