تاثیر تجویز ترکیب سلنیوم ، ویتامین ث و متیل پردنیزولون در مورتالیتی وموربیدیتی سندرم زجر تنفسی حاد ناشی از کووید 19
Abstract
همهگیری بیماری کروناویروس 2019 ( COVID-19) تقریباً 2.5 میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار داده است و باعث افزایش سندرم زجر تنفسی حاد (ARDS) شده است . بیماران با طیف گسترده ای از شدت بیماری و برخی بیماری های همراه مانند دیابت، فشار خون بالا، سرکوب سیستم ایمنی و با عوارض و مرگ و میر بالا همراه هستند. لذا نیاز به درمانهای هدفمند بیشتر نیاز می باشد. شواهد مبنی بر اینکه ریزمغذیها در سیر و نتیجه بیماری کووید-19 دخیل باشند، ضعیف است. با این حال، بر اساس تجربیات حاصل از درمانهای سارس و سایر عفونتهای ویروسی، گزارش شده مکملهای غذایی تجویز شده در مراحل اولیه عفونت برای افزایش مقاومت میزبان در برابر عفونتهای ویروسی RNA، که ممکن است شامل COVID-19 شدید نیز باشد می تواند مفید باشد. بنابراین بر آن شدیم در این مطالعه با بررسی اثر درمان ترکیبی سلنیوم، ویتامین ث و متیل پردنیزولون به عنوان کوکتیل تراپی در بیماران ARDS ناشی از کووید را بر مرگ ومیر بیماران بررسی نماییم.
روش کار:
در این مطالعه بیماران به دو گروه تقسیم شدند. گروه A تحت درمانهای روتین بخش مراقبتهای ویژه بر اساس پروتوکل کشوری برای بیماران کووید 19 و گروه B تحت درمانهای روتین بخش مراقبتهای ویژه بر اساس پروتوکل کشوری برای بیماران کووید 19 بعلاوه کوکتیل درمانی سلنیوم، ویتامین ث و متیل پردنیزولون به مدت 7 روز (محدوده 0 تا 11 روز) پس از بستری در بیمارستان و شروع علایم قرار گرفتند. در طول مطالعه اطلاعات مربوط به مشخصات دموگرافیک ، نوع حمایت تنفسی استفاده شده، مدت زمان تهویه مکانیکی، طول بستری در ICU ، دوز دریافتی وازوپرسور، فشار پلاتو، اندکس های مکانیکی، مورتالیته، نیاز به درمانهای جایگزینی مایعات ثبت شد .
یافته¬ها: درمان ترکیبی سلنیوم، ویتامین ث و متیل پردنیزولون به عنوان کوکتیل تراپی در بیماران ARDS ناشی از کووید در کاهش روزهای بستری در بخش ویژه و روزهای وابستگی به ونتیلاتور و بهبود اکسیژناسیون موثر بوده و میزان مرگ و میر کاهش داد