ارزیابی کارایی نانوحسگر نوری طراحی شده در شناسایی و اندازه¬گیری آمین¬های بیوژنیک پوترسین و کاداورین در ماهی کپور (Cyprinus carpio)
Abstract
کیده:
زمینهی تحقیق: پوترسین و کاداورین جزو مهم¬ترین متابولیتهای میکروبی هستند که به عنوان شاخص تازگی مواد غذایی کاربرد دارند و مطالعات اخیر نقش آن¬ها در بروز علائم مسمومیت¬ غذایی را نیز آشکار کرده¬اند. روش¬های استاندارد اندازه¬گیری این متابولیت¬های میکروبی مبتنی بر کروماتوگرافی است و اخیرا نانوحسگرهای مختلفی در شناسایی آمین¬های بیوژنیک با دقت و سرعت بالاتر و هزینه قابل قیاس با روش¬های استاندارد مورد بررسی قرار گرفته¬اند.
اهداف: در این مطالعه کارایی نانوحسگر رنگ¬سنجی مبتنی بر نانوذرات طلای سنتز و پوشش داده شده توسط گلوتارآلدهید در شناسایی پوترسین و کاداورین در نمونه¬های ماهی کپور ارزیابی گردید تا توانایی این نانوحسگر در جایگزینی یا توسعه روش¬های کنونی مورد ارزیابی قرار گیرد.
روش¬کار: نانوذرات طلا برای اولین بار در این مطالعه به وسیله گلوتارآلدهید همزمان به عنوان عامل احیاء کننده و پوشش دهنده سنتز و به شکل نانوحسگر در ارزیابی پوترسین و کاداورین استفاده شدند. ویژگی¬های نانوذرات طلا توسط SEM, TEM, FTIR, DLS ارزیابی شده و مقادیر پوترسین و کاداورین در نمونه¬های ماهی با HPLC-MS/MS اندازه¬گیری شدند.
نتایج و بحث: نانوذرات طلای پایدار با مقادیرپتانسیل زتا و میانگین اندازه نانوذرات 31/2±2/31- میلی¬ولت و 5/0±7/5 نانومتر در دمای اتاق با موفقیت سنتز شدند. این نانوحسگر مقادیر پوترسین و کاداورین را با حد تشخیص ppm 12/0 و محدوده خطی ppm 5/3-5/0 به صورت تغییر رنگ قابل اندازه¬گیری شناسایی کرده و نتایج کاربردی در ارزیابی مقادیر آمین¬های بیوژنیک در نمونه غذایی را نشان داد.
نتیجه¬گیری کلی: نتایج به دست آمده بیانگر ظرفیت مناسب نانوحسگر به عنوان جایگزینی برای روش¬های هزینه¬بر است که در پایش تازگی نمونه¬های غذایی و حضور آمین¬های بیوژنیک قابل استفاده می¬باشد.
واژگان کلیدی: آمین¬های بیوژنیک، نانوذرات طلا، حسگر زیستی، ماهی کپور، پوترسین، کاداورین