بررسی میزان، علل و پیامدهای انصراف از بستری شدن در بیمارستان در بین بیماران مبتلا به کووید 19 در یکی از مراکز سنترال ارائهدهنده خدمات به بیماران کرونایی در شهر تبریز
Abstract
سابقه: انصراف از ادامه درمان و بستری شدن در بیمارستان و در پی آن ترخیص با رضایت شخصی از مصادیق ترخیص ناایمن بیماران میباشد. این مسئله پیامدهایی همچون افزایش مرگومیر، بروز عوارض جدید، افزایش میزان بستری مجدد و نیاز به دریافت مراقبتهای ویژه را در پی دارد.
روش کار: این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی میباشد که بر روی بیماران مبتلا به کووید-19 که از ابتدای سال 1399 تا پایان سال1400 از ادامه درمان و بستری شدن در بیمارستان سینا امتناع کرده بودند، انجامشده است. دادههای مربوط به میزان ترخیص با رضایت شخصی با مراجعه به سیستم HIS و دادههای مربوط به علل ترخیص با رضایت شخصی و پیامدهای آن با استفاده از پرسشنامه و از طریق مصاحبه تلفنی با بیماران استخراج گردید.روش نمونهگیری سرشماری بود. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS 22 مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: طبق نتایج مطالعه (9.9%)612بیمار در بخشهای بستری و (15.6%)1405بیمار در بخش اورژانس از ادامه درمان و بستری شدن در بیمارستان انصراف داده بودند.از جمله مهمترین عوامل مؤثر بر انصراف بیماران از ادامه درمان و ترخیص با رضایت شخصی"تمایل به ادامه درمان در منزل و استفاده از طب سنتی" ،"شلوغی و ازدحام بیش از حد بیماران در بخش" و"عدم اعتماد به دارو و روشهای درمانی و ترس از عوارض آن"بود. 36.8% از بیماران پس از ترخیص با رضایت شخصی مراجعه مجدد داشتند. 27.4% از بیمارانی که از ادامه درمان و بستری شدن در بیمارستان امتناع کرده بودند طی یک ماه پس از ترخیص مجدداً بستری شده بودند. میزان مرگومیر در بین بیمارانی که از ادامه درمان و بستری شدن در بیمارستان انصراف داده بودند8.1% بود.
بحث و نتیجهگیری: انصراف از ادامه درمان و ترخیص با رضایت شخصی بهویژه در بخش اورژانس، علاوه بر پیامدهای بالینی جبرانناپذیر برای بیماران، بر شاخصهای مدیریتی بیمارستان از جمله نرخ بستری مجدد تأثیر منفی دارد.
کلیدواژهها: انصراف از درمان- ترخیص با رضایت شخصی- کووید 19-بستری مجدد-مرگومیر