برآورد بار اقتصادی اختلالات افسردگی و اضطراب : مطالعه موردی استان آذربایجان شرقی
Abstract
خلاصه فارسی
مقدمه و هدف : اختلالات افسردگی و اضطراب در صدر عاملان ناتوانی و افت کیفیت زندگی مبتلایان هستند. لذا هدف مطالعه حاضر محاسبه تخمین بار اقتصادی اختلالات افسردگی عمده، اضطراب های پانیک و منتشره در استان آذربایجان شرقی در سال 1401 است.
روش کار و مواد : مطالعه به شیوه غیرمداخله ای، مقطعی و گذشته نگر با دیدگاه اجتماعی، مبتنی بر شیوع در بازه زمانی جمع آوری داده به میزان 5 ماه برای بیماران سرپایی و 9 ماه برای بیماران بستری با استفاده از چک لیست محقق ساخته و بررسی صورت حساب مالی موجود در سیستم حسابداری بیمارستان های رازی تبریز و امام خمینی بناب و مراکز بهداشت روان و مطب خصوصی سطح شهر تبریز انجام شد. برای تحلیل هزینه ها از نرم افزار های SPSS 27 و EXCEL 2021 استفاده شد.
نتایج : 343 بیمار (145 سرپایی و 198 بستری) در مطالعه وارد شدند. 74.8% گروه سرپایی زنان و 58.1% از گروه بستری مردان بودند. کل بار اقتصادی برابر 362.3 میلیون دلار برابری قدرت خرید برآورد شد. به ازای هر بیمار نیز 1048.69 دلار بدست آمد. 47.46% از کل هزینه مربوط به هزینه غیرمستقیم (مرگ زودرس 3.99% و بهره وری از دست رفته بیماران سرپایی و بستری 43.48%) شد. طبق مدل خطی تعمیم یافته، وضعیت تاهل بیماران سرپایی با لگاریتم هزینه ها ارتباط معنی داری دارد.
نتیجه گیری: با توجه به سهم بیشتر گروه سرپایی در هزینه های مستقیم و غیرمستقیم، تعیین اولویت در زمان اتخاذ سیاست های حوزه سلامت بسیار مهم است. ارتباط معنی دار بین وضعیت تاهل با هزینه کل می تواند در شناسایی گروه های حساس تر مقابل این اختلالات مفید باشد.
واژگان کلیدی : بار اقتصادی، اختلال افسردگی، اختلال اضطراب پانیک، اختلال اضطراب منتشره، هزینه مستقیم، هزینه غیرمستقیم