بررسی روایی و پایایی پرسشنامه Delirium-O-Meter به زبان فارسی
Abstract
تدوین و طراحی ابزارهای روانسنجی کوتاه و کاربردی از مزایا و نقطه قوتهای آزمون خوب و استاندارد میباشد. پرسشنامه Delirium-O-Meter برای سنجش وضعیت دلیریوم بیماران طراحی شده است. بر این اساس هدف اصلی تحقیق بررسی پایایی و روایی نسخه فارسی پرسشنامه Delirium-O-Meter بود.
مواد و روشها: این مطالعه، اکتشافی از نوع روانسنجی است که در سال 1401-1400 در مراکز آموزشی پژوهشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام بیماران بستری در این مراکز با تشخیص دلیریوم بودند. تعداد 40 بیمار در مرحله تعیین پایایی پرسشنامه و 110 بیمار برای تعیین روایی سازه پرسشنامه انتخاب شدند. علاوه بر این، تعیین روایی صوری و محتوای پرسشنامه با مشارکت 10 نفر پرستار و 10 نفر از صاحبنظران و متخصصین روانپزشکی انجام شد. روش نمونه گیری بیماران به شیوه در دسترس و روش نمونه گیری صاحبنظران و متخصصین بصورت هدفمند انجام شد. برای جمعآوری دادهها از نسخه فارسی پرسشنامه Delirium-O-Meter استفاده شد. برای تحلیل دادهها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، همبستگی پیرسون و آلفای کرونباخ استفاده شد. محاسبات آماری بااستفاده از نرمافزار SPSS نسخه 18 و اسمارت PLS انجام گردید.
یافتهها:
برای نسحه فارسی پرسشنامه با 11 گویه، میانگین ضریب تاثیر گویهها 24/3، میانگین CVR 78/0 و میانگین CVI 87/0 محاسبه شد. ضريب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه برابر 77/0 به دست آمد. مقدار شاخص KMOبرابر 88/0 و سطح معنیداری آزمون کرویت بارتلت برابر 001/0 بود. در مجموع از 11 سوال موجود در پرسشنامه، 2 عامل استخراج شد که 09/76 درصد از واریانس کل را تبیین میکردند. ضریب همبستگی پیرسون بین میزان ارزیابی دو پرستار برای نمره کلی برابر 91/0 محاسبه شد.