رابطه کارکرد تحولی خانواده و راهبردهای شناختی تنظیم هیجان با علائم اختلال سلوک در نوجوانان
Abstract
اختلال سلوک و رفتارهای ضد اجتماعی مرتبط یکی از شایعترین مشکلات روانی و رفتاری در کودکان و نوجوانان است که عوامل مختلفی بر آن تاثیر دارند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی رابطه کارکرد تحولی خانواده و نقش واسطهای تنظیم شناختی هیجان و علایم اختلال سلوک در نوجوانان انجام شد.
روش کار: این پژوهش بصورت مطالعات توصیفی و از نوع همبستگی بود که بر روی 362 نفر از نوجوانان شاغل به تحصیل 18-15 ساله شــهرستان تبریز در سال تحصیلی 1401-1400 که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، انتخاب شده بودند، صورت گرفت. نمونه های منتخب با استفاده از پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان (CERQ) ، پرسشنامه خودسنجی نوجوان (YSR) و پرسشنامه کارکرد تحولی خانواده (DFFAQ) و مصاحبه مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 و Lisrel نسخه 80/8 انجام شد.
نتایج: تحلیل داده ها نشان داد که کارکرد تحولی خانواده با راهبردهای منفی (10/4-t= و 21/0-=) و مثبت (38/6t= و 32/0=) تنظیم شناختی هیجان رابطه معناداری داشته و همچنین راهبردهای منفی (53/6t= و 27/0β =) و مثبت (89/8-t= و 37/0-β=) تنظیم شناختی هیجان با علایم اختلال سلوک نیز ارتباط معناداری دارد.