تاثیر بلایای طبیعی در پیامدهای بارداری: مطالعه مرور نظام مند
Abstract
زناني که در دوران پره ناتال در معرض بلاياي طبيعي و انسان ساز قرار دارند، ممکن است پيامدهاي نامطلوب بارداري و زايمان مانند سقط جنين خود به خودي و زايمان زودرس، وزن کم هنگام تولد را تجربه کنند.
هدف : اين مطالعه مروري با هدف بررسي پيامدهاي بلاياي طبيعي و انسان ساز بر پيامدهاي بارداري مانند زايمان زودرس، وزن کم هنگام تولد (LBW)، کوچک بودن براي سن حاملگي (SGA)، مرده زايي، سقط خود به خود و عوارض فشار خون مرتبط با بارداري انجام شده است.
روش کار و مواد : مطالعه حاضر يک مرور سيستماتيک بود. مقالات منتخب شامل مقالات منتشر شده به دو زبان انگليسي و فارسي با جستجو در پايگاههاي اطلاعاتي شامل Medline، Web of Science، Embase و Scopus تا تاريخ 12 نوامبر 2022 بوده است. دستورالعمل هاي PRISMA براي ارزيابي کنترل کيفيت و ريسک سوگيري مطالعات منتخب استفاده شد.
يافته ها : جستجوي انجام شده در پايگاه هاي داده 2939 رکورد غير کراري حاصل شد. پس از مطالعه چکيده ها، 2867 مقاله بر اساس معيارهاي ورود و خروج حذف شدند. متن کامل 72 مقاله بدست آمد. با مطالعه متن کامل مقالات، 12 مورد از آنها معيارهاي ورود به مطالعه را نداشتند. در نتيجه، 60 مقاله در نهايت واجد شرايط بررسي در مطالعه مرور نظام مند بودند. بر اساس يافتههاي اين مطالعات روند يا الگوي شناساييشده در دادهها تأييد ميکند که بلاياي طبيعي و انسانساخته بهطور قابلتوجهي بر پيامدهاي نامطلوب بارداري تأثير ميگذارد و با افزايش خطر احتمال اين پيامدها ميتواند همراه شود.
بر اساس يافته هاي موجود ميتوان توصيه هاي مبتني بر شواهد در اين زمينه ارايه داد ، همانگونه که به نظر مي رسد در کاهش پيامدهاي نامطلوب بارداري بديهي است که مراقبت هاي پره ناتال ميتواند نقش مهمي در تعيين اثرات بلايا و پيامدهاي بارداري داشته باشد و يکي از حياتي ترين عوامل براي کاهش اثرات منفي اين شرايط بر مادران باردار و نوزادان آنها باشد. در حالي که جلوگيري از وقوع بلاياي طبيعي غيرممکن است و اغلب بلاياي انسانساز به طور ناگهاني رخ ميدهند، پيامدهاي منفي بلاياي را ميتوان با افزايش مراقبتهاي دوران بارداري و اجتناب از عوامل مضري مانند سيگار و الکل کاهش داد.