تهیه و ارزیابی اثرات ضد باکتریایی و قارچی نانوذرات سیلیکا متخلخل حامل عصاره های گیاهی درمنه کوهی (Artemisia aucheri) و کلپوره (Teucrium polium)
Abstract
مقدمه: امروزه تحقیق در زمینه داروهای جدید حاصل از منابع طبیعی به عنوان یک راه دارای ارزش استراتژیک اهمیت پیدا کرده است (1). سبک زندگی مدرن، مصرف نادرست آنتی بیوتیک ها و... با بهم زدن تعادل میکروبی بدن، زمینه ساز بروز بیماری های جدید شده اند(2, 3). در این مطالعه اثرات ضد باکتریایی و قارچی نانوذرات سیلیکا متخلخل حامل عصاره های گیاهی درمنه کوهی و کلپوره برای مقابله با مقاومت باکتریایی مورد بررسی قرار گرفت. هدف: هدف از این مطالعه تهیه و ارزیابی اثرات ضد باکتریایی و قارچی نانوذرات سیلیکا متخلخل حامل عصاره های گیاهی درمنه و کلپوره می باشد. روش و مواد کار: عصاره های الکلی گیاهان دارویی درمنه و کلپوره به روش ماسراسیون تهیه شدند. نانوذرات سیلیکای متخلخل با استفاده از پیش ماده سیلیکاتی TEOS و قالب مولکولی CTAB سنتز و مشخصه یابی شد. سپس عصاره گیاهی در تخلخل های نانومتری نانوذرات بارگذاری شدند. بعد از آماده شدن محیط های کشت حاوی میکروارگانیسم ها، چاهک گذاری انجام شده و اثر عصاره های گیاهی و نانوذرات حامل بعد از 24 ساعت با اندازگیری هاله عدم رشد بررسی گردید. جهت تعیین حداقل غلظت ممانعت کنندگی MIC و حداقل غلظت کشندگی MBC قارچ ها و باکتری های پاتوژن، به ترتیب از روش ماکرودیلوشن و میکرودیلوشن استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که اسانس کلپوره و درمنه اثر مهاری را فقط بر روی سالمونلا دارد. بیشترین قطر هاله عدم رشد، 22 میلی متر در رابطه با سالمونلا مشاهده شد. هیچ گونه اثر مهاری و هاله رشدی بر روی سایر باکتری ها دیده نشد . بحث و نتیجه گیری: اعتقاد بر این است که بسیاری از گیاهان داروئی به عنوان ترکیبات طبیعی با فعالیت بالقوه آنتی بیوتیکی جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیکی های رایج که مقاومت به آنها ایجاد شده امیدوارکننده هستند.