بررسی تاثیر کمکی استفاده از لیزر کم توان Nd: YAG(1064nm) بر کاهش پارستزی و دیس استزی لب پایین در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی تبریز در سالهای 1401-1402
Abstract
مقدمه: پارستزی و دیس ¬استزی لب پایین به دنبال جراحی های فک و صورت معمولا گذرا است، اما در برخی از موارد طولانی می¬شود و بر کیفیت زندگی بیماران اثر منفی می¬گذارد. بنابراین جست و جو برای درمان¬های ایمن و موثر برای کاهش علائم ناشی از نوروپاتی ایجاد شده ادامه دارد..
هدف: تعیین اثر کمکی استفاده از لیزر کم توان Nd: YAG(1064nm) بر کاهش پارستزی و دیس استزی لب پایین در بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی تبریز
روش كار و مواد: در این مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل شده تصادفی شده 50 بیمار با پارستزی و دیس استزی لب پایین به دنبال جراحی (گرید 1-3 ساندرلند آسیب عصبی) وارد مطالعه شدند و به دو گروه مداخله (دریافت کننده لیزر کم توان روشن + درمان روتین) و گروه کنترل (دریافت کننده لیزر کم توان خاموش + درمان روتین) تقسیم شدند. بیماران هر دو گروه قبل از جلسه¬ی اول و همچنین در هر کدام از جلسات لیزر تراپی تحت ارزیابی¬های نوروسنسوری قرار گرفتند.
يافته ها: میزان شاخص VAS و تست افتراق دو نقطه¬ای در گروه مداخله در جلسات مختلف درمان یک روند کاهشی را نسبت به حالت پایه نشان داد اما این روند کاهش در گروه کنترل دیده نشد و این دو گروه از این نظر اختلاف معنی داری باهم داشتند. در بیماران با مدت آسیب زیر 6 ماه، این روند کاهشی سریعتر از بیماران با مدت آسیب بالای 6 ماه شروع شد. اختلاف معنی دار میزان شاخص VAS بین دو گروه مداخله و کنترل زودتر (در جلسات ابتدایی تر) نسبت به میزان تمایز دو نقطه¬ای دیده شد.
نتيجه گيري: استفاده از لیزر کم توان در کنار درمان روتین سبب بهبودی اختلال نوروسنسوری ایجاد شده ناشی از جراحی می¬شود. این تاثیر در بیمارانی که کمتر از 6 ماه از آسیب آنها گذشته ¬است سریعتر شروع میشود.