تاثیر تابش لیزر Nd:YAG بر هیدروکسی آپاتیت و بررسی نشست محلول نیترات نقره در ددندان های شیری
Abstract
سابقه و زمینه: تنظيم تعادل دمينراليزاسيون- رمينراليزاسيون كليدي جهت پيشگيري از پوسيدگي هاي دنداني مي باشد. بنابراين استفاده از طيف وسيعي از مواد و روشهاي مختلف ضد پوسيدگي شامل مواد فلورايد دار و غير فلورايد دار و يا تركيب آنها منطقي به نظر مي رسد. شواهد اخير نشان مي دهد كه مقاوم سازی سطوح مينايي توسط تابش ليزر و همچنین درمان سطوح مینایی با استفاده از نیترات نقره در توقف پوسيدگي هاي مينايي اوليه موثر مي باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه آزمایشگاهي از 36 دندان شیری بالا و پایین سالم كشیده شده یا افتاده استفاده شد. برای ساخت نمونه ها، قالب های استوانه ای پلاستیكي تهیه و رزین اكریلیك سلف كیور در قالب ها ریخته شد. نمونه های برش خورده از بلوک های مینا در محلول دمینرالیزه كننده در دمای 37 درجه سانتي گراد به مدت 48 ساعت غوطه ور شدند. در گروه لیزر سطح نمونه ها با لیزر Nd:YAG با طول موج 1064 نانومتر تحت درمان قرار گرفت. در گروه نیترات نقره، نمونه ها با یک میکروبراش از محلول آغشته شدند و به مدت 5 دقیقه دست نخورده باقي ماند. تمام نمونه ها با آب دیونیزه شسته شده و در بزاق مصنوعي رها شدند. محتوای معدنی (کلسیم و فسفر) و نقره نمونهها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM) و آزمایش طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDX) ارزیابی شد. به منظور مقایسه درصد وزنی فسفر، کلسیم و میکروهاردنس بین گروه های مورد مطالعه از آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss نسخه 19 استفاده شد.
یافته ها: نتایج آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد که اختلاف میانگین درصد وزنی فسفر بین گروه های مورد مطالعه از نظر آماری معنی¬دار (p-value=0.002) بود ولی اختلاف میانگین درصد وزنی کلسیم (p-value=0.096) و نیز میکروهاردنس (p-value=0.057) از نظر آماری معنی دار نبود (مقدار p-value بدست آمده در میکروهاردنس ممکن است با مقداری افزایش در حجم نمونه معنی دار شود). ارزیابی SEM نتایج فوق را تایید کرد. بررسی های EDX همچنین نشست ذرات نقره را رو مینای دندان نشان داد.
نتیجه گیری: کاربرد لیزرNd:YAG به عنوان یک روش پیشگیری کننده از ایجاد پوسیدگی در دندان های شیری توصیه می شود و همچنین نشست محلول نیترات نقره در دندان های شیری مشاهده و تایید می شود.